iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бисери от матурите

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Увеличили са се шестиците на матурите и са намалели двойките. Това показва статистиката на образователното министерство след приключване на зрелостните изпити. Като цяло тази година са намалели по-ниските оценки и са се увеличили по-високите. Същевременно обаче от данните става ясно, че учениците правят повече правописни, граматически и лексикални грешки, както и че не знаят къде се пишат запетайки и други препиналени знаци.

Разминаването между повишените резултати и общото ниво на учениците идва от факта, че тази година повече от половината зрелостници са избрали да пишат текст - есе или интерпретативно съчинение. За текстовете на матурата се получават повече точки и това вероятно е вдигнало общия резултат. Същевременно от образователното министерство обясниха, че са провели кампания в полза на писането.

Най-много са отличните оценки по езиците, като испанският държи първенството. Повече двойки има по география, но те са намалели значително в сравнение с миналата година. По избираемите предмети има отлив именно от географията, която миналата година беше най-предпочитана. Сега най-много ученици са избрали да държат изпит по биология и здравно образование, философия и английски език.

Градовете с най-добри резултати са София, Стара Загора и Пловдив. Най-ниски са резултатите в Разград, Търговище и Шумен. При матурата по български език и литература с най-високи оценки са зрелостниците от Италианския лицей, Немската гимназия и Американския колеж в София.

„Животът и книгите в стихотворението „Книгите” на Атанас Далчев” беше темата, по която писаха зрелостниците на матурата по български език и литература.

Както всяка година, и сега из нета се появиха бисери от матурите, които предизвикват усмивки:

 

Книгите са прозорец към света, но не са врата.

Който попадне в затвора, трябва да го затворят в килия, пълна с книги, та да чете и да разбере какво е нещастието.

Далчев не трябва да се оплаква така, а да види как да излезе от депресията - с писане и четене явно не става.

Вместо да лежа с книга и да чета и така да минават дните и нощите ми, предпочитам да се събудя в леглото с любимата, да извършим някакви действия от реалния живот и да съм спокоен, че животът ми не е минал напразно.

Книгата е нещо много хубаво, носи знания за света, за нещата, които ни заобикалят, но стихотворението ни показва, че от много четене човек може да се пристрасти, да наруши душевното си спокойствие и да влезе в психиатрия. Затова аз избирам да живея.

Чудя се кой си купува днес книги в тази криза. Хората си дават основно парите за хероин - както млади, така и стари.

Далчев е много нещастен. От четене е нямал време да има любима, да се ожени, да създаде семейство и деца. Не е късно да се вземе в ръце и да оправи живота си, не да се оплаква.

В модерните времена, в които живеем, аз не познавам хора, които четат книги, но бих се зарадвал да се срещна с такъв, който чете.

Благодаря на Кирил и Методий, че са създали азбуката, за да мога днес да чета книги.

Впрочем, за да не се чудите все още върху кое произведение се е упражнявал ученическият гений на матурите, ето го и него. Абе, защо не се пробвате и вие да напишете нещо по текста, да видим на вас как ще ви се получи, а?

Пред мен е книгата разтворена
и денем, и нощя;
все сам, аз не познавам хората,
не зная и света.

Прилитат и отлитат птиците,
изгрява ден, залязва ден:
аз дните си като странùците
прелиствам уморен.

Години да четеш за чуждия
живот на някой чужд,
а твоят, никому ненужен,
да мине глух и пуст.

До мене ти не стигна никога,
о, зов на любовта,
и аз изгубих зарад книгите
живота и света.

Ат. Далчев 1926 г.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.