iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

40% от 15 и 16-годишните са неграмотни

40% от 15 и 16-годишните са неграмотни 04_1429183773

40% от 15 и 16-годишните ученици в България са функционално неграмотни. Те трудно разбират смисъла на текста, който четат, като младежите трудно могат да приложат наученото в реални житейски ситуации.

В Европа процентът е 20%, а стремежът е да спадне до 10% до 2020 година.

Няма ясна визия как ще променим тази реалност, а е очевидно, че сме на опашката на тази класация, коментира Евгения Пеева, изпълнителен директор на "Заедно в час", пред БНР. Пеева представи инициативата "Образование в България 2030".

По думите й, тя е различна с това, че за пръв път завява, че организации от различни сектори - публичен, бизнес, неправителствен, медиен - застават на една маса и определят обща визия за това как трябва да изглежда образованието за младите хора в България през 21-ви век.

Пеева си представя система, в която всяко дете, без значение от произхода и средата му, посещава училище, което му осигурява шанс да се реализира успешно в икономиката и обществото както на България, така и в световен мащаб. След 15 години голяма част от населението ще е в пенсионна възраст и все по-малка част ще е работоспособна. В същото време населението ще се представлява от различни етноси, каза тя.

Ако не променим отношението към различията в училище днес, то можем само да очакваме конфликти на по-високо ниво в обществото, убедена е Евгения Пеева. Според нея образователната система трябва да подготвя децата да са адаптивни, да общуват без проблем с различни култури, с хора от различни места, да са много предприемчиви и да не се спират пред това, че днес, може би, нямат достатъчно умения да се справят с някоя задача. Важно е да са готови да се учат през целия си живот, добави експертът.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

15-Април-2016

16-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.