iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

20% от децата в частните училища ще трябва да бъдат освободени от такса

20% от децата в частните училища ще трябва да бъдат освободени от такса 06_1434617237

Частните училища и детски градини ще могат да получават държавна субсидия, също както и държавните, като срещу това обаче ще трябва да изпълнят определени ангажименти.

20% от децата ще трябва да бъдат освободени от такса. Освен това тези школа и забавачки ще могат да събират такси само за дейности извън финансираните от държавата. Това решиха депутатите от просветната комисия, приемайки на второ четене текстове от новия закон за предучилищното и училищното образование.

Текстовете предизвикаха бурни дискусии сред депутатите. Партньорите на ГЕРБ във властта - АБВ, се обявиха категорично против възможността държавата да финансира частните училища. От БСП също настояха публичните средства да се дават само за публични дейности, в противен случай според тях ще се задълбочат неравенствата по социален и териториален признак. От ГЕРБ обаче не отстъпиха от тезата си, че финансиране ще има не за частните училища, а за децата у нас. "Държавата така или иначе планира средства за всяко едно дете, независимо дали е в държавна или в частна детска градина или училище", подкрепиха ги и реформаторите.

Промяната за държавното финансиране на частните училища бе подкрепена от 12 депутати, трима бяха против и трима се въздържаха. Включването на частните детски градини и училища в системата на държавното финансиране ще става след подаване на заявление от тях, а редът за това ще се уточни допълнително.

Най-дискусионна се оказа идеята на Бойка Маринска от РБ, която предложи частни училища, които са включени в системата на държавното финансиране, да осигуряват на 20 на сто от записаните в тях деца да се обучават без заплащане на такси. Условията за техния прием ще се разпишат най-общо от държавата, а всяко училище и детска градина ще решават в правилника си конкретните изисквания и реда, по който ще избира "щастливците" без такса. Почти всички партии изразиха резерви към тази възможност и поискаха да се разпишат критерии за избора на въпросните деца. Мариана Георгиева от ДПС настоя от привилегията да се възползват само тези с най-добър успех, а Красимир Богданов от ПФ - само социално слабите ученици. "Щом като държавата дава, трябва и да контролира, не може да не казва кои 20% ще могат да учат без такса", коментира и Стоян Мирчев от БСП.

Предложението на реформаторите събра 12 гласа "за" срещу 5 против и 1 въздържал се. Пак по идея на Маринска към облекчението да не плащат такса депутатите добавиха и децата с изявени дарби и/или такива със специални образователни потребности.

РАЗЧЕТ

По разчети на МОН, ако всички частни училища и детски градини, които са 1% от образователната система, поискат държавно субсидиране, това ще струва на държавата 16 млн. лв. Главният секретар на министерството Красимир Вълчев коментира, че сумата няма да е проблем за бюджета, освен това очакванията са не всички частни училища да поискат държавно финансиране. Според Снежана Дукова от ГЕРБ изискването частните училища да осигуряват на 20% от учениците обучение без такси е много високо и на практика ще обрече доста от тях. Очаква се промяната да влезе в сила от бюджетната 2018 г., но този текст предстои да се обсъди и приеме, тъй като е в преходните и заключителни разпоредби на закона.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

17-Юни-2016

18-Юни-2015

18-Юни-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com