iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


10% от учениците заминават да учат в чужбина

10% от учениците заминават да учат в чужбина 12_1418814126

В чужбина учат около 10 % от българските гимназисти. Те учат по програмите за ученическа мобилност, предвидени по европейските програми, които се изпълняват от Центъра за развитие на човешките ресурси.

Това съобщи вчера зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева на годишната конференция по програмите „Учене през целия живот”, „Младежта в действие” и „Еразъм+”.

„Гимназистите у нас са около 300 000 и чрез тези обучения в чужбина учениците се докосват до чуждите образователни системи”, отбеляза Кастрева. Тя допълни, че нашите ученици предпочитат обученията в страни, свързани с интензивно изучаваните от тях чужди езици. Сред тях са Великобритания, Франция и Германия. При професионалното образование предпочитаните „дестинации” от българските ученици са Германия, Австрия и Швейцария, защото в тези държави те на практика могат да видят връзката между бизнеса и образованието.

14,7 млрд. лв. е бюджетът на новата седемгодишна програма „Еразъм+”, съобщи зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов. Програмата ще даде възможност на повече от 4 млн. европейци да участват в обучения за повишаване на квалификацията и на уменията им за нова работа, за да бъдат по-конкурентни на пазара на труда, обясни той.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.