iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жълтите и червените яйца са най-опасни

Жълтите и червените яйца са най-опасни 04_1428411057

Най-опасни по Великден са жълтите и червените яйца, като причината за това са синтетичните оцветители, с които се боядисват.

Единствената натурална и безвредна боя е зелената, защото тя е направена на основата на хлорофила. Този цвят е отбелязан като Е 140. Това обясни специалистът по хранене проф. Донка Баева пред „Телеграф”. Изкуствените багрила са най-опасни за децата. Черупките на яйцата са толкова крехки, че често белтъкът им се боядисва. Попаднали в стомаха заедно с храната, боите могат да предизвикат възпаление на стомашно-чревната лигавица у децата, алергични реакции като обриви и астматични бронхити и дори свръхвъзбудимост.

Е-тата, вложени в боите, са разрешени за употреба, но поединично в съответно количество. „Точно в този ден децата ни ще изядат няколко яйца. Козунакът ни също ще бъде с изкуствени оцветители. Близалките и бонбончетата също присъстват в празничните дни като лакомства. Всички те са боядисани по същия начин, със същите оцветители. А оцветителите са най-рисковите от всички познати Е-та”, обяснява проф. Донка Байкова.

Източник: blitz.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.