iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жена се представяла за мъж в Египет, за да може да работи

Жена се представяла за мъж в Египет, за да може да работи 03_1426774592

Египетските власти са наградили жителката на Луксор Сиса Абу Даух, която в продължение на 43 г. се представяла за мъж заради работата си. Сега въпросната египтянка е на 64 г.

Жената овдовяла няколко месеца преди раждането на дъщеря си Худа и останала без средства за преживяване. Затова тя всеки ден се обличала в мъжки дрехи, за да спечели пари за изхранване на детето си. Налагало й се да прави това, защото в Египет дълго време не било прието да се наемат жени на работа.

Сиса товарела тухли и цимент, работила при строителство на сгради. „За да се предпазя от криви погледи и да не съм мишена на традициите, аз реших да се облека в мъжки дрехи и да работя в съседни градове, където никой не ме познава” – разказала жената.

За да изглежда като мъж, Сиса Абу Даух навличала традиционната за египтяните галабия с широки ръкави, на главата си слагала тюрбан, на краката си – мъжки обувки.

Последните няколко години жената чистила обувки в Луксор. Дъщеря й Худа разказала, че майка й и досега осигурява семейството. „Всеки ден тя се събужда в 6 часа и отива на гарата, където почиства обувки. Заради възрастта й аз й нося инструментите за работа” – обяснява Худа.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.