iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Земята е била скована от лед

Земята е била скована от лед 04_1429262455

Температурите на Земята са достигнали арктически стойности във Флорида, Египет и други предполагаемо по-топли екваториални региони, сочи ново проучване, пише Discovery News, цитирано от "Фокус".

Откритието се базира на анализа на кислородни изотопи в скалите, които са били в контакт с водата от разтопените древни ледници. Изследването показва, че по време на ледниковия период преди около 2.4 милиарда години температурите на планетата са достигнали минус 40 градуса по Целзий.

Според новите данни глобалните океани на Земята са се превърнали в покривка от лед с дебелина 300 метра. Този извод поставя под съмнение теориите, че са съществували зони с незамръзнала вода по време на първия от най-малко два ледникови периода.

“Това е удивително. Имало е времена, когато Земята наистина е била напълно замръзнала. Изглежда налудничаво да си представиш дебели ледници в тропическите региони, но изглежда, че това се е случило”, казва геологът Даниел Херварц от Гьотингенския университет в Германия.

Учените са на различни мнения за това дали океаните на Земята са останали течни. Новото проучване променя парадигмата, използвайки техника на анализ на трети кислороден изотоп от скали на възраст 700 милиона години в Китай и на 2.4 милиарда години в северозападна Русия. По време на изследвания период на заледяване и двата региона са били близо до екватора.

“Превръщането на Земята в снежна топка се е случило, когато по-голямата част от континентите са формирали един суперконтинент и са се намирали в екваториалните региони”, обяснява Херварц.

Изследването ще повлияе научните схващания за случилото се с живота по време на замръзването на планетата - дали е могъл да съществува чрез фотосинтеза или е оцелял в отделни ниши, захранвани от геотермални клапи, например. Проучването дава нови измерения и на анализите на астробиолозите, които се опитват да разберат какви условия са необходими за съществуването на живот на покритите с лед луни във външната зона на Слънчевата система.

Източник: hiclub.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.