iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заводи за отпадъци могат да привличат туристите

Заводи за отпадъци могат да привличат туристите 06_1434604832

Заводите за преработка на отпадъци по принцип са средство за опазване на околната среда, но когато скучните халета бъдат превърнати в архитектурни забележителности, те могат да добият и статут на туристическа атракция.

Точно това се е случило във Виена и Осака. С какво са интересни за туристите тези два завода, построени от един и същ архитект?

„Шпителау“във Виена

Завод за преработка на отпадъци, наподобяващ този от приказката „Чарли и шоколадовата фабрика“, от десетилетия доставя ток и парно за голяма част от Виена. Впечатляващият като архитектура „Шпителау“ е оборудван с най-модерните технологии за преработка на отпадъци. Разположен е в северната част на града край Дунавският канал. Заводът е построен в близост до центъра на града, тъй като огромната част от боклука се генерира именно там.

„Шпителау“ е построен първоначално през 1969 г. Тогава все още не е имал вида, с който е познат днес, бил е обикновена, мрачна промишлена сграда. През 1987 г. в нея избухнал пожар, който унищожил големи участъци от инсталацията за изгаряне на отпадъци. Фасадата на топлофикацията също била унищожена. Вместо да събарят завода, австрийците решили да го възстановят на същото място.

Кметът на Виена по това време Хелмут Цилк разпоредил при възстановяването на сградата да се приложат най-новите стандарти за преработка на отпадъци, които да гарантират опазването на околната среда. В допълнение, новият „Шпителау“ трябвало да се превърне в грандиозно произведение на изкуството. Изявленият природозащитник, любител на природата и известен с нестандартните си сгради архитект Фриденсрайх Хундертвасер бил натоварен със задачата да проектира новия завод.

Новата сграда била завършена през 1992 г., а фасада й е впечатляваща. Тя отговаряла на екстравагатния вкус на жителите на града – извисяваща се на 126 метра кула-комин със златна топка на върха, покрив със зеленина и дървета, разноцветни стени, окрасени с малки стъкълца и мозайки.

Днес заводът за преработка на отпадъци е станал част от маршрута на туристите във Виена наравно с Пратера и дворците Шьонбрун и Белведере.
Красивият завод е вторият по мощност производител в топлофикационната мрежа на австрийската столица. С чистата си енергия той отоплява над 60 000 домакинства и няколко големи болници. В „Шпителау“ ежегодно се изгарят около 250 000 тона битови отпадъци. От тях годишно се произвеждат 40 000 MWh електроенергия и 470 000 MWh топлоенергия. За да бъде термичната обработка максилано щадяща околната среда, инсталацията е снабдена със сложна система от пречистващи филтри.

Фабрика „Майсима“в Осака

Завод за преработка на отпадъци, изглеждащ досущ като приказен замък, е изграден през 2001 г. и в Осака, Япония. „Майсима“ е проектиран също като австрийският завод за термично изгаряне на боклук от архитекта Фриденсрайх Хундертвасер. Той има капацитет за изгаряне на 900 тона боклук дневно, който се съхранява в бетонна яма, дълбока 44 метра. Самата сграда е на 7 етажа, площта й е над 50 000 кв. м., а край нея и върху покрива й са засадени над 16 000 дървета.
Заводът е сред туристическите атракции на Япония и ежегодно се посещава от 17 000 души. Той е отворен всеки ден с изключение на неделя и националните празници. Разходките в „Майсима“ са с продължителност 90 минути.

И София със съоръжение

Софийският завод за преработка на отпадъци трябва да заработи до месеци, обеща преди няколко седмици столичният кмет Йорданка Фандъкова. Заводът, който не може да се похвали с артистичен външен вид се намира в местността Садината при гара Яна. В него ще се карат за преработка само битови отпадъци. Съоръжението струва 213 млн. лева и ще може да преработва годишно 410 000 тона битов боклук. Сега в София се генерират 220 000 тона.

Една част от отпадъците ще бъдат отделяни и рециклирани, а от другата ще се произвежда RDF гориво. Първоначално отпадъчното гориво ще се използва от циментовите заводи. То би могло да се употребява и от общинската „Топлофикация“, но преди това дружеството трябва да реализира европейски проект, който да позволи използването му. Очакванията са сметките за парно на столичани да се понижат.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.