iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започнаха масово да измират видове

Започнаха масово да измират видове 06_1434789778

На Земята е започнало шестото масово измиране на видове, като за първи път причина е един от населяващите я видове, именно човекът, а не природен катаклизъм. Това съобщи група биолози в сп. „Сайънс адвансис“ (Science Advances).

Последното масово измиране е на динозаврите, а предишните са водили до изчезване от 50 до 96% от всички видове.

По изчисления на биолозите в епохата, предшестваща антропоцена – човешката ера – на 100 години са изчезвали средно по два вида млекопитаещи на всеки 10 000 съществуващи по това време животни. През ХХ в. числото е нараснало 114 пъти. При този темп нито един вид не е в безопасност, включително и човекът.

Групата биолози е работила под ръководството на еколога Пол Ерлих от Станфордския университет в САЩ. Тя е стигнала до извода за началото на нова световна тенденция за измиране, като е изчислила темпа на изчезване на старите видове гръбначни животни при предишните масови измирания на животни и растения. От 1900 г. се наблюдава изключително забързване, като за малко повече от век са изчезнали 470 вида гръбначни. В други периоди за изчезването на толкова много видове биха били необходими 10 000 години. Сегашният темп напомня времето преди 66 млн. години, когато са измрели динозаврите, морските рептилии и птерозаврите.

"Ако тенденцията се запази, ще са необходими милиони години за възстановяване на загубеното биоразнообразие, а нашият собствен вид вероятно също ще изчезне доста бързо ", казва един от авторите на изследването Герардо Себалос (Gerardo Ceballos) от Автономния университет Мексико. В момента под заплаха от бързо изчезване са 40% от земноводните и една четвърт от млекопитаещите видове.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.