iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Замърсяването може да предизвика опустошения в световния климат за повече от 10 000 години

Замърсяването  може да предизвика опустошения в световния климат за повече от 10 000 години 02_1455091522

Група международни учени предупредиха, че ако замърсяването с въглерод продължава със същите нива може да предизвика опустошения в световния климат за повече от 10 000 години. Това пише Си Би Ес.

По-голяма част от дебата за промените в климата се фокусира върху повишаващите температури през последните 150 години и очакванията за увеличаване на нивото на океаните до края на века. Въпреки това според учените подобен начин на възприемане на проблема е прекалено ограничен и хората трябва да помислят относно и по-дългосрочните ефекти от климатичните промени. „По-голяма част от въглерода, който изпускаме във въздуха от изгарянето на изкопаеми горива ще остане там в продължение на хиляди години“, заяви проф. Питър Кларк от Колежа по науки за земята, океаните и атмосферата в щата Орегон, който е и водещ автор на изследването.

„Хората трябва да осъзнаят, че ефектът от климатичните промени върху планетата няма да изчезне, поне не и по време на следващите хиляди поколения“, допълни той.

Учените събират данни за температурите на планетата и нивата на моретата през последните 10 000 години - от последния Ледников период насам, за да могат да предвидят влиянието на замърсяването през следващите 10 000 години. В най-умерения сценарии за бъдещето се очаква през следващите няколко века да бъдат изразходвани 1,280 млрд. тона въглерод. При тези нива очакваните последствия за нашата планета не са добри.

Средните температури на Земята ще се увеличат с 2 градуса по Целзий – праг, който според повечето учени, ако бъде преминат, ще има катастрофални последствия. Заради топенето на глетчерите и ледените покривки в Гренландия и Антарктида морското ниво ще се покачи с цели 25 м., а наводненията в градовете по бреговете ще принудят близо 1,3 млрд. души в световен мащаб (19% от световната популация) да сменят мястото си на живот.

„Въглеродът се покачва и дори да спрем това, което правим в относително близкото бъдеще, системата ще продължи да реагира, защото не е достигнала до равновесие“, заяви съавторът на изследването Шон Маркът от Университета в Уисконсин. „Ако кипнете вода и изключите нагревателя, водата ще продължи да ври, защото топлината остава в нея“, допълни той.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

01-Юли-2015

30-Юни-2015

01-Юли-2014

30-Юни-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com