iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заместник кмет колекционира скъпоценни яйца

Заместник кмет колекционира скъпоценни яйца 04_1398058953

Заместник кметът на Перник Илинка Никофорова има необичайно хоби. Тя притежава рядка колекция от скъпоценни яйца. Ценността им е както заради материала, от който са направени някои от тях, така и заради спомена и емоцията, с които са придобити. В колекцията вече има около 90 уникални образеца. Копие на едно от легендарните яйца на Фаберже Илинка си донесла от Москва, където преди години купила шедьовъра само за 30 долара. Скъпоценната вещ е направена от камъни, които имитират рубин и злато. От руската столица е тръгнало и началото на колекцията. Най-скъпото яйце в дома на Илинка е кехлибарено, като за него тя платила 90 евро в Рига. Сред експонатите са две ахатови яйца от ЮАР, едно от малахит, което ползва за сваляне на напрежение и преодоляване на стреса. Само преди няколко дни в магазинче в Боровец колекционерката открила яйчице от лунен камък, за което се прави специално място във витрината й. Всеки екземпляр от полускъпоценен камък е със съответен сертификат или поне с листче, за да не бъде объркан видът на материала, защото има ахати с различен цвят, обяснява Илинка.

Сред събраните от цял свят образци има направени от различни материали - камъни, глина и даже от плат. Преди три години приятели от Украйна изпратили на Илинка дървено яйце с характерни мотиви. Днес тя си мисли какво ли става с близките й и как ли живеят в размирните времена, обхванали страната им.

В колекцията на шефката на културата и образованието в Перник има и много великденски сувенирни яйца, правени от деца. Тях тя е получавала като подарък, но още повече си е купила на благотворителни търгове. Всяка година преди Великден хлапета продават направени и боядисани от тях яйца и други подходящи за Възкресение подаръци в полза на техни болни връстници. Традиционно школата по керамика в пернишкото 9-о училище събира пари за Петър Димитров, който вече е на седем години, но от рождението си бори тежки диагнози и за лечението на момченцето са нужни много средства. Така тазгодишният търг стана източник за още едно керамично яйце в колекцията на Илинка, каквито има оттам от последните седем години.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.