iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


За хубава кожа дишайте правилно

За хубава кожа дишайте правилно 02_1456725220

Замисляли ли сте се, че дишате несъзнателно и че може би не ползвате пълния капацитет на белите си дробове? А замисляли ли сте се, че това "незнание" лишава тялото ви от много и то се научава да съществува на светната червена лампа - но докога? Неслучайно източната медицина насочва вниманието към дихателните упражнения, медитациите и всички онези практики, които ви карат да се заслушате в гласа на организма ви. А замисляли ли сте се, че кожата ви също диша - ако й позволите: и това оказва влияние върху цялостното й функциониране, като това е днешната ни тема - как да разпознаем, че кожата ни се задушава от липсата на кислород.

Всички се сблъскваме лице в лице със стреса, замърсяването на околната среда, все по-честите резки атмосферни промени, вредното въздействие на УВ радиацията и много други агресии. Първият, който плаща високата цена на всичко споменато, е нашата кожа - жълтеникав, посивял тен, загуба на блясък, тонус и енергия, намален витален капацитет... И на финала - преждевременно остаряване.

Всички знаем, че кислородът е ключът към това да сме живи и здрави. Неслучайно белите дробове заемат толкова голям дял от тялото ни и играят толкова съществена роля. Вторият участник, изложен директно на въздействието на атмосферния кислород, е другият голям орган - нашата кожа. Може би не знаете, но кожата макар и в много малка степен също участва в дишането на организма и по-специално в директен прием на кислород от вън. Нейният принос е незначителен - 0.4% от белодробната вентилация по време на покой. Става въпрос за доставка на външен кислород от атмосферния въздух до най-горните епидермални слоеве, където не достигат финалните разклонения на кръвоносните съдове. При кислорода

освен ползи, съществува и едно голямо НО

В зависимост от химическата "компания", с която е придружен да "съжителства", кислородът може да се превърне в една от най-вредните и мощни оксидативни субстанции, с които се сблъсква кожата - интензивен генератор на свободни радикали. Много изследвания демонстрират, че вследствие на оксидативното влияние (тоест въздействието на свободните радикали), настъпват редица увреждания в ДНК-информацията на клетките. Те водят безспорно до последващи грешки в деленето - и до преждевременно остаряване. Това се случва независимо дали тази ДНК-оксидация е настъпила вследствие на физическа активност, дишане на чист кислород вместо на нормален въздух, излагане на йонизирана радиация. Това е резултат от намаляване на антиоксидантната защитна система на човек с напредване на годините или в следствие на стреса - и в същото време скокообразно увеличение на поколение от свободни радикали в тялото, което е безпощадно към отслабилите своята защита клетки. Така че със сигурност оксидацията и преждевременното остаряване вървят ръка за ръка.

Заради всичко това трябва да сте наясно как действа клетъчната дихателна система, за да може по-добре да се ориентирате кое, как и колко добре работи, когато става въпрос за терапии и кислородни продукти за лице.

Клетките дишат и за да сме по-точни: те консумират кислород. Белите дробове на клетките се наричат митохондрии. В клетката може да има една или много митохондрии в зависимост от нуждите, а процесът на клетъчното дишане се осъществява от тях. Главният компонент на активната митохондриална субстанция се сформира от протеини, наречени цитохроми. Те играят

роля на катализатор

на биологичните реакции на метаболитния и респираторен цикъл, който се случва в митохондриите. Основната задача на митохондриите е да произвеждат енергия.

Клетъчното дишане е поредица от метаболитни реакции и процеси, при които биохимичната енергия от хранителните вещества се трансформира в АТФ (аденозинтрифосфат), като този процес е зависим от кислородa - и след това се освобождават крайни токсични субстанции. Това е така нареченото аеробно дишане. Енергията, освободена при процеса на клетъчно дишане, се използва за синтез на АТФ и се съхранява под тази форма. При необходимост може да се използва незабавно за енергозависими процеси - биосинтез, активен транспорт или движение през клетъчната мембрана.

Така че кожата консумира енергия, за да поддържа своите функции - протекция, клетъчно делене... Кожните клетки могат да консумират въпросната енергия, ако клетъчната мембрана е в изправно състояние. Тя избирателно пропуска или не определени субстанции. Ако там има компрометиране, страда доставката на съществени компоненти. Друг важен фактор за клетъчното здраве е състоянието на ДНК, както и изрядният вид на митохондриите и цитохромите. Естествено, не на последно място присъствието на кислород е съществен фактор. 100 мл кръв съдържат 20 мл кислород. И тук на преден план излиза въпросът за състоянието на кръвоносната система и по- специално в нашия случай на кожната кръвоносна система.

Така че: кислородните терапии, процедури и продукти, които подкрепят "задушената" кожа, имат комплексна цел. Ситуацията не е опростена до единично действие - вкарваме "някак си" кислород и въпросът е решен. Кислородът е едната страна на монетата, но за да заработи структурата, наречена кислородно дишане, трябва да се комбинират няколко действия.

Усилията са в две посоки - професионална и домашна грижа. Кислородните терапии и процедури включват няколко стъпки - но първото ниво, на което се обръща внимание е роговият слой. Отстраняват се роговите натрупани клетки, за да се активира клетъчно делене. Този рогов слой защитава кожата от външни агресии, но и забавянето на отделяне на мъртви рогови клетки променя процеса на делене на клетки в най- долните слоеве на епидермиса и може да носи вина за ДНК грешки при новите клетъчни поколения. Различните козметични марки

използват различни пилинги

Но целта е една. Много важно e също да се предотвратят оксидативните агресии - на свободните радикали. Това става с коктейл от различни антиоксиданти. Трябва да се подсилят митохондриите. Много често се добавя морски цитохром или друг тип подобни по действие активи, който да допълнят митохондриалния цитохром. Обръща се внимание на "здравето" на ДНК-структурите - някои козметики добавят растителни пептиди и витамини А и Е и други.

Не на последно място е грижата за укрепването на клетъчната мембрана. Продуктите много често съдържат хидратиращи и мощни подхранващи съставки, както и съставки, подсилващи стените на кръвоносните съдове. Все пак това е пътят, по който кислородът, транспортиран с кръвта, достига до различни части на тялото включително и до кожата. Продуктите за лице за домашна употреба също комбинират подобни активни съставки, целящи същото действие - но в по- малка концентрация в сравнение с професионалните продукти.

Излишно е да наблягам на факта, че пълноценното хранене е изключително важно. Ясно е, че се тръгва от протеините, въглехидратите и мазнините, които приемате с храната и се стига до синтезирането на АТФ. Физическата активност подобрява кръвообращението и лимфообращението, улеснява отстраняването на токсините от тялото. Приемайте антиоксиданти, за да подкрепите тялото и кожата в борбата със свободните радикали. Отделяйте време за почивка, ако можете. Опитвайте се дишате осъзнато и бъдете благодарни за всяка глътка въздух, която поемате!

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.