iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Йо-йо ефекта при диетите се дължи на два хормона

Йо-йо ефекта при диетите се дължи на два хормона 03_1459235247

Двата хормона – лептин и грелин – най-вероятно са истинският ключ към трайното отслабване – ограничаваща диета, след която теглото не се възстановява до предишното си ниво. Нивата на тези два хормона в тялото могат да обяснят йо-йо ефекта, който се получава при доста от диетите, смятат учени.

Повечето диети се концентрират върху броенето на калориите, но определящо за това дали килограмите остават на новото си по-ниско ниво е влиянието на новия начин на хранене върху нивата на лептина – хормонът, който създава усещането за ситост, и грелина – този, който определя кога да се появи чувството за глад, пише здраве.bg.

Според изследователите от Университетската болница в Сантяго, Чили, тези два хормона действат по различен начин при жените и мъжете. Нивата на грелина имат по-голямо влияние върху повишаването на теглото при мъжете, а нивата на лептина – при жените.

Изследователите, цитирани от Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (2010; 95: 5037), са проучили нивата на грелин, лептин и инсулин в кръвта при хора с наднормено тегло, които са спазвали диета с ниска консумация на калории. Получените данни показват, че нивата на инсулина нямат особено влияние върху теглото, но хората, увеличили след диетата теглото си с 10%, след осем седмици имали повишено ниво на лептин в кръвта. „Въпреки че по принцип лептинът е хормонът, който ни казва кога сме сити, откритието предполага, че в тези случаи хормонът не функционира правилно и има обратно действие“, твърдят учените.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.