iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Яжте риба и зеле по време на постите

Яжте риба и зеле по време на постите 11_1448532360

Коледните пости очистват организма от токсините, но за 40 дни, колкото е продължителността им, човек може да трупне поне 5 кг отгоре, като причината е, че растителните храни, включително и варивата, не засищат така добре като месото, млякото и яйцата.

Така, за да задоволят глада си, постещите се тъпчат предимно с картофи, варива и хляб, от които се пълнее. Това предупреди водещият специалист по диететика проф. Светослав Ханджиев, който е и в управителния съвет на Европейската асоциация по здравословно хранене. От своя страна всеки килограм отгоре

удря организма в слабото му място

и провокира редица заболявания. Като пример за болести, отключени от наднорменото тегло, той посочи високото кръвно, диабетът, ракът на гърдата и дебелото черво.

Консумацията предимно на растителна храна води до алкализация на организма. Консумацията на месо пък подкиселява течностите в него. Организмът има своята регулаторна система, която балансира тези състояния. Когато в менюто не присъстват храни от животински произход, клетките обедняват на белтъчини. При хората с по-слаба имунна системата това може да отключи анемии.

Затова спазването на постите, установени от църквата, макар и здравословни и полезни за нашето здраве, трябва да се съобразяват с индивидуалното здравословно състояние на всеки човек. Дори на здравите се разрешава в периода на говеене да се консумират риба и морски дарове. Чрез тях си набавяме белтъчини и полезни омега-киселини, посочи проф. Светослав Ханджиев. Зелето е другата особено полезна храна, която прочиства организма, особено дебелото черво, което в резултат на еднообразното хранене може

да развие рак

предупреди специалистът по хранене.

Водещият диетолог поясни, че тези две храни – рибата и зелето, балансират най-добре алкално-киселия режим на клетките, подпомагат метаболизма и така не позволяват на човек да натрупа така нежеланите килограми, докато пости.

Ядките са другата хватка, с която вярващият може не само да задоволи глада си, но и да си набави така необходимите за клетките белтъчини. Те обаче трябва да се консумират сурови и хапването им всякога да е предшествано от плод, който пък подпомага храносмилането.

По време на пост не посягайте към соевите продукти, защото са приготвени от ГМО променена култура, за която световните учени все още се въздържат да се произнесат, че е напълно безопасна за организма, предупреди проф. Ханджиев. Той е категоричен, че бобът, лещата и едрозърнестият хляб трябва да присъстват в постното ни меню преди Коледа. Когато обаче варивата на трапезата са повече от обичайното, трябва да тичаме поне километър повече от обичайното сутрин или да преплуваме още два пъти басейна.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.