iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Японците измислиха бонзай, който лети

Японците измислиха бонзай, който лети 04_1459778214

Pастения без корен има, но не и такива, които са в състояние да преодоляват гравитацията, като поне до съвсем скоро подобно нещо не съществуваше, но днес точно това е най-новата приумица на японската фирма Hoshinchu. Компанията измисля не просто левитиращи растения, а бонзаи, които се въртят около собствената си ос на няколко сантиметра във въздуха.;

Специалното в тези умалени копия на дървета и храсти е не друго, а съдовете, в които са посадени, и техните поставки. Създателите им ги наричат “енергийна база” и “малка звезда”. На практика това е миниатюрна пореста саксия, висока около 6 см, която е направена от мъх. Тя тежи около 250 грама, тъй като в нея има магнити.

Компанията продава единствено левитиращата система. Притежателят избира и засажда растението според инструкциите в сайта на фирмата.

Базата е по-важната част от летящия бонзай. Тя е направена от порцелан, но съдържа също магнити, които са онтирани върху въртящ механизъм.

Всичко това се включва към електрическата мрежа с адаптер. Илюзията на левитация се създава именно от взаимно отблъскващите се полюси на магнитите, които се намират в “звездата” и “базата”. На практика не е задължително да захранвате системата с ток, за да накарате растението да седи във въздуха. Той служи единствено за да обърне магнитното поле в електромагнитно, което на практика кара “звездата” да се върти около оста си.

Системата е така направена, че основата да има по-голяма площ, отколкото самата саксия.

По този начин е трудно растението

да избяга от нея

и да се разбие в пода например. Това, разбира се, би могло да се стане, в случай че в дома има дете или котка. Затова притежателите на летящи растения, които вече са изпитали дискомфорта на това дръвчето им да се окаже на земята, съветват във форуми мястото да бъде внимателно избрано.

Всъщност японската компания не продава растенията, а “левитиращата” система. След като купувачът се сдобие с нея, може да отвори сайта на компанията, където ще намери подробни инструкции как да монтира дръвчето в магнитните саксии В тях може да бъде посаден не само бонзай, но и най-обикновено саксийно растение. Единственото изискване е то да бъде малко. За целта трябва да се направи малка дупка в мъха, където да бъде поставено растението или семето. След това саксията се слага над основата, която провежда магнитната енергия и е направена от традиционния японски имари порцелан.

Поливането на растението не е проблем. Въпреки това трябва да се внимава с количеството вода по две причини: първо, за да не се удави дръвчето или храстчето, както и да не изгние мъхът, който поддържа влагата, и второ – за да не се разлива от нея по базата. Това няма да я развали, но ще я изцапа, а това значи само още един предмет вкъщи, който да се чисти.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.