iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Втори сме в Европа по пушене

Втори сме в Европа по пушене 10_1412858646

В България се пуши и пие много. Както и се затлъстява. Тези данни бяха представени от Националния статистически институт по повод старта на европейско здравно интервю за 2014 година.

Досегашните изследвания са категорични - тютюнопушенето е един от важните фактори за разпространението на белодробни, ракови и сърдечносъдови заболявания. Най-висок е интензитетът на смъртни случаи от злокачествени новообразувания на ларинкса, трахеята, бронхите и белия дроб.

Според изследванията на Евростат сред европейските страни през 2008-а България е на второ място с относителен дял на ежедневно пушещи цигари. Оказва се, че българските мъже пушат повече от жените. Повече от половината български мъже (55,3%) и всяка трета жена (35,3%) на възраст от 35 до 44 години пушат ежедневно цигари.

Освен това друг рисков фактор за разпространението на редица заболявания е употребата на алкохол, като едва ли някой се съмнява в афинитета на българите към спиртните напитки.

Не е изненада и че нацията ни затлъстява. През 2008-а над 50,8% от сънародниците ни са страдали от затлъстяване, но се оказва, че има и по-дебели европейски държави от нас - Малта (59,7%), Чехия (56,6%), Словения (56.6%), Гърция (56,3%).

Оказва се, че сме небрежни към здравето си. През 2008 г. България се нарежда сред страните с най-ниско приложение на ваксинацията против грип сред рисковата група на населението на възраст 65 и повече години.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски обясни, че нараства продължителността на живота на българите - от началото на миналия век тя се е увеличила с 30 години за около 50 - годишен период.

Източник: blitz.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.