iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Врани предсказали нови трусове в Непал

Врани предсказали нови трусове в Непал 05_1430575120

Кръжащи във въздуха врани предизвестили новите трусове в Непал след първия. Това разказа първата българка, завърнала се от хималайската държава, Татяна Матева.

Тя кацна на летище София около 22 часа в четвъртък. Татяна има изключително успешна кариера в Лондон. В края на миналата година решава да зареже материалния свят и тръгва из Индия в търсене на другото лице на живота, където според нея бедност и богатство живеят заедно. Прекарва там 6 месеца. Наложило й се обаче да отиде до Непал, за

да преиздаде визата си за Индия

Така се озовава в епицентъра на ужаса в Катманду.

В един момент земята под нея започва да се тресе. В началото помислила, че е камион, преминаващ по улицата, но после всички хукнали навън, разказва тя. „Като разтресе първия път, помислих, че минава камион. Сградите там са толкова нестабилни, че е нормално да се тресе. Някой извика - „Земетресение”, при което в заведението започнаха да падат книги и да се чупят чаши. Тогава казаха: „Излизайте навън.” Успях само да си взема раницата с портмонето и паспорта и всички изтичахме навън. Там колите бяха затиснати от нападалите стълбове. Бяхме около 15 човека, отидохме на един голям паркинг. Там нямаше какво да ни затисне, освен ако земята не се разцепи. Разбрахме, че ще има втори трус, от птиците. Там има много врани, които кръжаха из въздуха”, разказа Татяна. По думите й около 20 човека са спали през нощта на земята един до друг, за да се топлят.

„През нощта беше много студено, заваля и дъжд. При всеки трус

всички скачаха и стояха клекнали

защото не знаехме какво може да падне върху главите ни”, завършва разказа си Татяна.

В страната започнаха да се връщат и други българи, преживели опустошителното земетресение в Непал. По информация на външното ни министерство сънародниците ни в Непал по време на труса са били 35-има. По данни на международните организации в Непал са съборени около 600 000 сгради. Броят на жертвите на разрушителното земетресение надхвърли 6200 души, а пострадалите са близо 14 000 - това показват оповестените данни на властите в хималайската държава, съобщи АФП. Спасителните действия на много места са затруднени заради поройни дъждове. Достъпността до пътищата е голям проблем за хуманитарната дейност, повечето пътища до селата са силно увредени от свлачища и пукнатини.

Осем милиона от 28-те милиона жители на страната са засегнати от катастрофата, сред тях 1,7 милиона деца, по данни на ООН. Земетресението с магнитуд 7,8 на 25 април т.г. е най-смъртоносното в Непал от над 80 години.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.