iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вестник Уикенд разтърси Рударци с пророкуване за изригване на вулкан

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Журналистическата епопея за сензационното Рударци достигна своя връх като изпрати селото ни на първа страница на един от най тиражните вестници - жълтият вестник Уикенд. Изцяло в стила на този вид преса непроверени, но сензационни факти, напериха място и допълнително акцинтирани заеха цели три страници от вестника.
Въпреки времето, с което разполагаха повече спрямо други вестници (Уикенд излиза от печат в петък), авторите на материала отново тиражираха абсолютно неверни информации, нещо повече, те ги подсилиха, с което един неинформиран читател може да изпадне в паника.
Ето кои са тези неверни факти в статията:
Епицентърът е в Рударци.Специално откроено в червено подзаглавие "Едва ли случайно тук е бил епицентъра" е прието като безспорен факт и от него започва една върволица изводи, които ни отвеждат до истински апокалипсис.
Витоша е вулкан, който сега ще се събуди след труса.Хипотезата че Витоша е вулкан и ще изригне в следствие на земетресението я пуснал виладжия от Перник, е описано в статията. Витоша не е вулкан! Геолозите още през 19 век са се занимавали с този въпрос и научно е доказано, че планината е възникнала в следствие на нагъване на тектонни пластове. Ребрата между две тектонни плочи бавно за милиони години са се приближавали една към друга, в следствие на което са се образували гънки във вид на планини. Цялото планинско обкръжение около Софийско и Пернишко поле са вследствие на такива движения. Доказано е също, че пластовете, които са по върховете и билата на Витоша някога преди милиони години са били по дъното на море, което е имало тук. Намирани са редица останки от морски организми, растения и животни. В резултат на описаното в горния абзац нагъване тези пластове са се извисили по високите части на планината. Следи от лава и каквито и да било други вулканични последствия не са намирани. На хората им се иска да вярват на хипотезата за вулкан, защото Витоша е уникална куполна планина.Вулканична дейност не е имало или ако може да се говори за лава то е било преди над 80 милиона години, когато континетните са имали друга форма и граници. Самото оформяне на Витоша се е случило само преди 7 млн години.Темата за вуркана като най-атрактивна е изнесена на първа страница на вестника - т.е. това е най-важното в целия брой. Една невярна, непроверена и подвеждаща хората иниформация се превръща в сензацията на броя!
Морените са в резултат от вулканична дейност.Учените са имали три хипотези, от които две са отхвърлили - тази за вулканичния произход (с аргументите от по-горе) и тази за ледниковия (според учените, тук ледници не е имало, дори преди милиони години). Теорията, която приемат и а актуалната в момента е за т.нар. кръгово изветряне на скалите. Според нея кристалната решетка на сиенитите (каменната материя, от която са съставени морените) има свойството при корозия по врияние на климат и други геологични фактори да се разпада в обли форми. Въпреки категоричността на учените и тази хипотеза не е най-издържаната. Тя не обяснява защо само на Витоша има такъв тип каменни реки, а и защо нямаме само една огромна каменна скала изветрена кръгово, а са стотици хиляди камъни с кръгла форма и то подредени един до друг. Други несъответствия също могат да бъдат намерени. Тук идва и четвъртата хипотеза - нова и много инересна, тъй като е интердисциплинарна и не се затваря само в една наука, като предходните хипотези с геологията. Създателят й е изследователят Георги Велев, който е идвал десетки пъти на Витоша край Кладница и Рударци, за да прави своите наблюдения. Преди година и половина той изказа шокиращата хипотеза, че морените са мегалитни комплекси изградени от цивилизация и имат предназначение, свързано с небесните тела и тяхното гравитационно въздействие на земята. Има събрани от него много интересни доказателства, които заслужават вниманието и на научната общност. Статия по този въпрос можете да прочетете тук (от края на 2010 година).
В Рударци древните са добивали руда като дълбаели земята.Истината е по-различна. Рудата се е добивала от магнетита в реките, чрез промиване. Никакво дълбаене. Река Рударщица е бил източника на тази руда. Както и Матница, Кладнешка река и Струма от тази страна на планината. По същия начин се е добивало и злато. Мини е имало по римско време, вероятно и до ден днешен стоят някъде горе в планината покрити, скрити и затворени, но е абсурдно да се смята, че те могат да окажат каквото и да е минимално въздействие за предизвикване на земетръс.
Журналистическо надуване на балони.Ето как става: Журналистите записват каквото са чули от хората, въобще не си правят труда да проверят фактите, публикуват като преработват, за да придадат по сензационен вид на материала. Така облъчват общественото мнение с шокиращи новини. Понякога парадоксално шокиращи.
"Рударци - епицентърат на най-силното земетресение през последните 100 години у нас" - обобщава млад продавач в селото, се казва във вестник Уикенд. Лошото е, че много от местните също вярват, че тук е епицентъра. В действителност Ужасът на това земетресение всеки изживя субективно и на всеки собственото преживяване е най-силният спомен и емоционален шок от онези няколко тресящи минути. Всяко друго място, където е ставало земетресението, всяккви чужди преживелици са като на филм и не са толкова страшни и емоционално силни. Затова и всеки от нас в нощта на земетресението беше във своя собствен епицентър на преживяванията си. Статията на Уикенд все пак е хубава с това, че описва от първо лице драматичните преживелици на хората, предава едно емоционално състояние, през което повечето от нас също преминаха.А грешните изводи, втълпяването на сензации и ужаси, нека го отдадем на силния стрес и на зле култивираната българска модерна журналистика, която добре си я познаваме.Нека обаче в следващите месеци, след като стреса поотмине и бедствието позаглъхне, всички ние заедно, а и с дейното участие и на кмета, да се опитаме да възстановим репутацията на Рударци като райски кът. Вече до болка знаем колко сме атрактивни за медиите, нека го направим с позитивни послания.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.