iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече има самолет, който да лети от Лондон до Ню Йорк за 1 час

Вече има самолет, който да лети от Лондон до Ню Йорк за 1 час 10_1445335411

Компанията "Еърбъс" патентова самолет, способен само за 60 минути да измине разстоянието от Лондон до Ню Йорк. Това съобщи Фокс нюз.

Самолетът е получил названието "Конкорд-2". Според патента, това е свръхзвуков реактивен самолет, използващ комбинация от три различни типа двигатели – правотоков въздушно-реактивен, турбореактивен и ракетен.

На борда си "Конкорд 2" може да превозва до 19 души. Той е способен да лети три пъти по-бързо от оригиналния "Конкорд", чиито полети бяха прекратени през 2003 г. Новата машина ще лети по специални въздушни коридори на височина около 30,5 км. За да се изкачи на въпросната височина, машината ще стартира вертикално, като ракета. Освен това, на фюзелажа на новия самолет ще бъде придадена особена форма, благодарение на която машината ще вдига доста по-малко шум. Проблемът е в това, че за свръхзвуковите самолети е характерна ударна звукова вълна, която се движи заедно с тях и по сила прилича на силна гръмотевица. Навремето това е бил един от аргументите на противниците на подобни машини в гражданската авиация.

Благодарение на новите технологии "Конкорд 2" ще развива скорост с 4,5 пъти превишаваща скоростта на звука. Това е почти три пъти повече от скоростта, с която летеше неговият предшественик - „Конкорд“. "Еърбъс" предвижда самолетът да бъде използван предимно за военни цели, без да е дефинирано дали ще има и пътнически превози. За превоз на „простосмъртни“ пътници досега са използвани само два вида самолети – първият е съветският Ту-144 (неговият живот в небето поради доста недостатъци е кратък) и „Конкорд“, чиято експлоатация приключва през 2003 г. И в двата случая причина за спиране на полетите са катастрофи.

Любопитен е фактът, че най-забележителното преживяване с „Конкорд“ е било, че той „изпреварвал залеза“. По време на полети рано вечерта от Париж или Лондон до САЩ самолетът е излитал по тъмно и е настигал слънцето – от кабината се е виждало как слънцето изгрява от запад.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.