iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ваксинират срещу бяс дивите хищници

Освирепял вълк

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. За контрол на извършената ваксинация във ваксиналната примамка е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на ваксинираното животно. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS система.
За първи път ваксинацията на хищници от въздуха бе извършена на два етапа през пролетта и есента на 2009 г., когато над 2 млн. ваксинални примамки бяха изхвърлени от самолетите върху площ от над 55 хил. км.

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните. Всяка година програмата се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране, като по този начин се подпомага нейната реализация. 

Източник: PernikMedia.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.