iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В Радомир ученици показаха знанията си по история

В Радомир ученици показаха знанията си по история 03_1456994628

В навечерието на 138-та годишнина от Освобождението радомирските ученици премериха знанията си по история във викторина, като тя бе организирана от Общински детски комплекс – гр. Радомир, а участниците в нея бяха представители на всички училища на територията на общината.

Викторината се проведе в залата на МКИЦ „Европа“, която бе подходящо декорирана. Преди да стартира надпреварата публиката бе поздравена с песен в изпълнение на Натали Пламенова от Народен хор с ръководител Лариса Кирилова и със стихотворения, които представиха Божидар и Мелани от ЦДГ „Осми март“. Водещи бяха Весела Бикарска и Милена Благоева. Отговорите на участниците бяха оценявани от жури в състав: заместник кметът Любка Димитрова – председател и членове Василка Райчева и Ради Мишайков.

Участниците бяха общо 16 на брой – по 2 от училище. Преди да започне викторината чрез жребий бе определено кой участник в кой отбор ще попадне като във всеки отбор имаше по един представител от всяко училище. В състезанието се включиха ученици от ОУ „Хр. Смирненски“, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, НУ „Арх. Зиновий“, ТПГ „Н. Й. Вапцаров“ и ПГТ „Юрий Гагарин“ в гр. Радомир, както и от СОУ „Хр. Ботев“ с. Дрен, ОУ „Хр Ботев“ с. Гълъбник и СОУ „Иван Вазов“ с. Извор.

Всяко от училищата имаше по двама свои представители от една от възрастовите групи – от четвърти до 11 клас. Младите хора показаха пред пълната зала знанията си за Апостола, за Руско-турската война, за Санстефанския договор, за Самарското знаме и др. След всеки един кръг журито даваше своите оценки. По време на викторината за децата стана ясно, че освен историята на България, е важно да познават и историята на своя роден град – защо е построена Арката, превърнала се в символ на града, кога Самарското знаме е било в Радомирските казарми и други важни исторически факти, свързани с Радомирския край.

В резултат победители във викторината са отбор „Васил Левски“. Те получиха грамоти и златни медали, а имената на шампионите са: Борислав Николов, Красимир Здравков, Десислава Тодорова, Вилиана Рашева, Ива Бучева, Ралица Василева, Беатрис Костадинова и Елизабет Иванова.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.