iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Уволнили неправомерно работничка

Уволнили неправомерно работничка 01_1420790946

Неправомерна са уволнили работничка в ОП “Флор”. Уволнението е станало от управителя Валентин Пешев. Уволнената е самотноживееща и е била кандидат-осиновителка.

Въпреки това тя била освободена от работа, тъй като по думите й не била ромка, нито многодетна майка.

Случаят разказа самата потърпевша Сузана Ангелова, като трибуна й дадоха от местната структура на партия “Атака” в Перник. Сузана е останала вдовица през 2000- та година, когато мъжът й загива при изкопни работи. След четири години тя успява да осъди фирмата за трудовата злополука и с парите от обезщетението си купува жилище в кв. Иван Пашов. Преди да се случи това, минава през ада- живее по квартири, като на някои от местата нямало нито вода, нито ток. След като успява да си купи дом, Сузана решава да осинови дете, за да не бъде сама. Тя показа днес пред медиите документи, че е одобрена за осиновителка. Преди около четири месеца започва работа в общинското предприятие по озеленяване “Флор”, но вместо да изкара 6-те месеца, на какъвто срок е назначена, тя е преждевременно освободена от работа.

“Валентин Пешев ми каза, че тази фирма била само за роми и многодетни майки. Там обаче работят и други българки, които не отговарят на нито едно от условията. Той е накарал другите да подпишат декларации, че са роми, а само на мен не ми даде такава декларация.Каза ми да отида в Бюрото по труда и да си търся другаде работа, защото не съм била ромка.Дори си прекрати отпуската, за да дойде на 15-ти декември и да ме съкрати”- разказва Сузана.

По думите й никой от управляващите не й е обърнал внимание досега. Тя е търсила съдействие от новия кмет Иван Иванов, народният представител от ГЕРБ д-р Церовска и от областния управител, но отговор от институциите все още няма.

Потърсихме за коментар управителя на ОП “Флор” Валентин Пешев. По думите му Сузана е имала сериозни проблеми със зрението и най-вече със слуха и това станало причина той да я освободи от работа преждевременно. Повод за това станали няколко случая със Сузана, при които тя е щяла да бъде прегазена. Един от инцидентите, на които Пешев лично е бил свидетел, се е случил по време на работа на пътя край бившия ресторант “Олгин”, където работниците рязали храсти. Сузана тръгнала по шосето и била на косъм да бъде блъсната от минаващ автомобил, но в последния момент една от колежките й я издърпала. Подобен инцидент се случил и в Ярджиловци.

“Ако се беше случило нещо, заради сериозните й проблеми със слуха, аз щях да нося отговорност. За това я освободих от работа”- коментира Пешев. По думите му в предприятието няма расова дискриминация. Той припомни, че ОП “Флор” се създаде по проект преди няколко години със социални функции. Там се назначават на работа предимно хора от рискови групи каквито са ромите и многодетните майки, а Сузана Ангелова не отговаря на тези изисквания. Пешев категорично отрече, че е карал хората да подписват декларации, че са роми. Той е знаел, че Ангелова е искала да става приемен родител, а не осиновител и по думите му не е била одобрена от социалните работници.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.