iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Увеличили сме пиенето за сметка на хляба

Увеличили сме пиенето за сметка на хляба 03_1425629768

Консумираме повече алкохол, но ядем по-малко хляб, показват данните на Националния статистически институт за последните 15 години.

Според статистиците през 1999 г. сме изпивали по 19,6 литра алкохол на човек годишно, а през миналата година това количество надхвърля 27 литра. В същото време след промените сме слагали на масата по 150 хляба, а сега се падат средно по 100 хляба на човек годишно.

Българинът е ограничил сериозно хляба, но продължава да се тъпче с пасти. Това отчитат и от Федерацията на хлебарите и сладкарите. Според бранша не сме се отказали от основната храна на трапезата си. Похапвали сме по-малко хляб само защото така било модерно. Пекарите обвиняват лекарите, че през последните години не спират да набеждават белия хляб за наднорменото тегло на българите. Според тях 200-250 грама дневно било напълно нормално за нашата култура на хранене, предаде "Всеки ден".

Тенденцията обаче се оказа точно обратната на потреблението на бира например. Средно на глава от население у нас се падат по 74 литра от пенливата кехлибарена напитка годишно. Това обаче не е най-големият проблем на България. Лоша новина е, че страната ни се нарежда на седмо място в света по консумацията на твърд алкохол, като всеки изпива по един литър спиртни напитки месечно.

За 15 години обаче сме успели да увеличим консумацията на плодове с близо 8 килограма на човек и на зеленчуци - с 5 килограма на година. Започнали сме да похапваме и много повече месо от преди.

Статистиците са категорични, че слагаме на трапезата средно по 100 грама повече пържоли на годишна база. Ръст в консумацията на колбаси обаче почти не се отчита. Според клиентите пред щандове с месо това се дължи на понижената хигиена при производството им - непрекъснато се натъквали на боклуци в саламите и надениците.

Пием също така с по половин литър прясно мляко повече в сравнение със соца, въпреки че диетолозите не спират да спорят дали то е полезно, или не. Известно понижение се наблюдава при консумацията на кисело мляко и картофи.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.