iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ураганен вятър събори 20-годишно щъркелово гнездо в Неделково

Ураганен вятър събори 20-годишно щъркелово гнездо в Неделково 06_1403267989

На територията на Пернишка област няма наводнени обществени сгради и частни къщи съобщи Емил Марков, началник на Гражданска защита в Перник.

Единственият инцидент, за който ни сигнализираха перничани, е в село Неделково, където ураганният вятър вчера е съборил двайсетгодишно щъркелово гнездо.

Малките на семейството птици, които идват на това място от години, са загинали, такава съдба може да сполети и възрастните щъркели, опасяват се хората от селото.

На фона на трагедията във Варна обстановката в Пернишка област е спокойна. Един инцидент в село Неделково обаче разтревожи местните жители. Ураганен вятър е помел гнездо на щъркели, което паднало на земята заедно с новоизлюпените, малките щъркелчета не са оцелели.

Хората са стъписани, дори и уплашени, виждат в случилото се лоша поличба за селото. В много култури белият се смята за носител на добър късмет. В Древен Китай е бил символ на дълголетието, а в Древен Египет – на божественото. И до днес много селски стопани в Европа вярват, че щъркеловото гнездо на комина предпазва от мълнии. Местните са видели как вятърът отнася гнездото, от което изпаднали малките птици.

Жителите на село Неделково не спират да коментират случката. Кметският наместник на Неделково, Гергана Станоева ни уверява, че е предприела мерки за спасяване на двойката щъркели. Ако електроразпределителното дружество постави днес метален обръч върху стълба, а местните жители насекат клонки, може би щъркелите ще успеят да свият гнездото си отново.

Източник: krakra.tv

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.