iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Учени свързаха мозъците на маймуни в жив компютър

Учени свързаха мозъците на маймуни в жив компютър 07_1436877713

Американски учени за пръв път са успели да свържат мозъците на няколко маймуни в жив компютър, като той бил способен да изпълнява задачи и да решава проблеми.

Ако по същия начин могат да бъдат обединени усилията на мозъците на няколко души, представителите на Homo sapiens ще могат най-малкото да предават абстрактни мисли на разстояние без помощта на думи,съобщи сп."Ню сайънтист"

Неврофизиолози от университета Дюк са работили със стандартни интерфейсове мозък-компютър – с устройства, които позволяват на животните и на човека да управляват движението на протези със силата на мисълта.

Учените са свързали мозъка на три маймуни към компютър, на екрана на който в реално време се отразяват движенията на роботизирана ръка.

Синхронизирайки мислите си, маймуните са успели да накарат ръката да стигне до целта и са получили за това награда. След това учените са усложнили задачата. Всяко животно е можело да управлява движението на манипулатора само в едно измерение. Въпреки това маймуните са постигнали взаимодействие.

След това неврофизиолозите са започнали да свързват мозъците не само с компютър, но и един с друг.

В участъци от кората на главния мозък на мишки, отговарящи за контрола над движението, са били имплантирани две двойки електроди – за невростимуация и за записване на активността на мозъка. После учените са започнали да изпращат електрически импулси и да възнаграждават животните за успешната синхронизация на дейността на мозъка. След 10 сеанса мишките са успели да го правят през 61% от времето.

Синхронната работа на мозъка може да се превърне в основа на компютър, смятат учените. За да се синхронизират, мозъците обменят сигнали, както е при паралелната обработка на данните в изчислителните схеми.

Ако по подобен начин могат да бъдат обединени мозъците на няколко души, съществува шансът те да започнат да обменят помежду си мисли, без помощта на език.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.