iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Учени откриха начин за изтриването на неприятни спомени

Учени откриха начин за изтриването на неприятни спомени 02_1455527297

Изтриването на неприятни спомени и дори програмирането на спомени за събития, които не са се случвали, вече е възможно. Звучи като научна фантастика, но според нов документален филм, чиято премиера се състоя в САЩ миналата седмица, учени са открили точно това и дори повече, пише агенция Фокус.

Филмът Memory Hackers (“Хакери на паметта”) е посветен на изследвания на паметта и начините да бъде манипулирана в полза на човека. “Изследователи откриват, че паметта е много по-податлива на въздействие, отколкото се смяташе досега, като постоянно се пренаписва не само от нас самите, а и от други хора. Откриваме точните механизми, които могат да обяснят и дори да контролират спомените ни”, споделят учените зад откритията.

Сред участниците във филма е Джейк Хослър, 12-годишно момче от Сейнт Луис, което помни почти всяко нещо, което му се е случило след навършване на 8 години. Джейк е най-младият човек, диагностициран със свръхразвита автобиографична памет. Той се затруднява при разграничаването на незначителни и важни събития от миналото.

“Забравянето е вероятно най-важното нещо, което мозъкът прави,” казва Андре Фенто, виден невролог, които разработва техника за изтриване на болезнени спомени.

Сред интервюираните във филма е и психологът Джулиа Шау. Тя е изобретила система за присаждане на фалшиви спомени, успявайки да убеди хора, че са извършили престъпления, които никога не са се състояли.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.