iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Учени: Кучетата могат да разпознават емоции

Учени: Кучетата могат да разпознават емоции 01_1452848440

Кучетата са единствените същества след хората, които могат да различават емоции, като това са доказали екип от учени от Университетите в Линкълн, Великобритания, и Сао Паоло, Бразилия.

Най-добрите приятели на човека са състояние да различават човешки емоции чрез комбиниране на информация от различни възприятия, пише The Telegraph. Според специалистите кучетата формират абстрактни ментални представи за позитивни и негативни емоционални състояния, вместо само да пресъздават заучено поведение.

По време на експерименти на 17 домашни кучета са показани двойки картини на радостни и ядосани хора или на кучета, които изглеждат игриво или агресивно. След това учените са пуснали записи на звуци на игрив или агресивен лай и на човек, казва “ела тук” с радостен или ядосан тон. Изследователите са установили, че кучетата са склонни да поглеждат към изображението, които отговаря на тона на гласа и че по-често избират съответстващото лицево изражение. Кучетата са се справили още по-добре при разпознаването на тона на други кучета.

Миналата година екип във Виена откри, че кучетата разбират дали даден човек е щастлив или ядосан, гледайки лицето му. Новото проучване показва обаче, че кучетата са способни на нещо повече от разпознаване на лицеви изражения, че са способни на реални емоционални възприятия.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.