iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Учени изобретиха скелет, който поддържа тялото на строителните работници

Учени изобретиха скелет, който поддържа тялото на строителните работници 06_1434701118

В Европейския съюз (ЕС) 44 милиона работници страдат от заболявания на мускулите и скелета, като това сочат данни на Work Foundation Alliance.

Според организацията с идеална цел, която е част от Ланкастърския Университет, паричният еквивалент на вредите от тези заболявания възлиза на 240 милиарда евро, пише Ingenieur.de.

Причина са тежките физически натоварвания, които понасят работещите в строителния бранш и автомобилното производство, например.

Това обаче скоро ще се промени. Учени от няколко европейски държави, между които и експерти от Института “Фрауенхофер”, са разработили екзоскелет, който поддържа тялото при вдигане на тежки предмети. С помощта на устройството може без никакво напрежение, почти с един пръст, да се вдигне 10-килограмова кофа с хоросан.

Екзоскелетът се облича като дреха, а моторите му подпомагат всяко движение на ръцете и краката. Изобретателите представиха прототип на машината, наречена Robo-Mate, а през 2016 година се очаква да започне серийното й производство. От устройството се интересуват преди всичко производителите на автомобили.

“С екзоскелета автомобилна седалка, която тежи 15 килограма се вдига сякаш тежи 1,5-килограма ”, казва проф. Кармен Константинеску. ЕС финансира проекта с 4,5 милиона евро.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.