iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Учен: Трябва да започваме работа в 10 часа

Учен: Трябва да започваме работа в 10 часа 09_1441892756

Започването на работа преди 10 часа е равносилно на мъчение и води до изтощение, стрес и боледуване. Това заявява учен от Оксфордския университет, цитиран от The Telegraph.

Преди навършване на 55 години биологичният ритъм на зрелите хора напълно се разминава с обичайното работно време от 9 до 17 часа, а това носи “сериозна заплаха” за душевното здраве. Д-р Пол Кели от Оксфордския университет казва, че е необходима фундаментална социална промяна, която да премести началото на работния ден и училищните занятия в синхрон с биологичния часовник на хората.

Експерименти, проучващи циркадния (денонощния) ритъм доказват, че 10-годишните деца не са готови да се съсредоточат за академични занимания преди 8.30 часа. 16-годишните младежи трябва да започват занятия в 10 часа, за да постигат максимални резултати, а студентите в университета - в 11 часа.

Д-р Кели смята, че преместването на старта на учебния ден може да доведе до повишаване на оценките с 10 процента. По време на работата си като преподавател в средно училище той е въвел начало на занятията от 10 часа и е установил, че най-високите оценки са се повишили с 19 на сто. Същото се отнася и за започващите рано работа служители, при които съществува вероятност за понижаване на резултатите и увеличаване на здравните рискове.

Доказано е, че недоспиването има сериозно влияние върху здравето. Само една седмица с по-малко от шест часа сън на нощ води до 710 промени във функционирането на гените. Липсата на сън влияе на работоспособността, концентрацията, дългосрочната памет и стимулира употребата на лекарства и алкохол. Тя води и до изтощение, тревожност, напрегнатост, гняв, импулсивно поведение, напълняване, високо кръвно налягане, понижен имунитет, стрес.

Десетки хиляди деца започват училище в 10 часа в рамките на експеримент на Оксфордския университет, чиято цел е да докаже, че по-късното начало на занятията ще подобри резултатите при изпити. Ученици от над 100 училища в Англия участват в 4-годишния проект, базиран на резултати от изследвания, които показват, че биологичният ритъм на тинейджърите се разминава с училищната програма. Екипът се надява да публикува резултатите през 2018 година.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

21-Декември-2016

21-Декември-2015

21-Декември-2013

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com