iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трикове може да ни научат как да се преборим с ранното ставане

Трикове може да ни научат как да се преборим с ранното ставане 04_1459832618

Мнозина мечтаят да си уредят живота така, че сами да си определят кога да започва и кога да свършва работният ден, но повечето държавни учреждения, частни компании, училища и т.н. поддържат модела „от 9 до 17” и дори още по-строг график. По този начин в наш интерес е да се превърнем в утринни хора, тоест „чучулиги”. Дори да сте убедени, че не можете току така от „сова” да станете ранно пиле, това не е съвсем вярно.

Учените са установили, че 50% от възможността да сме „сови” или „чучулиги” са предопределени генетично, но останалите 50 са под наш контрол. През пролетта, когато денят все повече нараства, лесно стигаме до извода колко много неща можем да свършим, ако се вдигнем от леглото навреме. Но

първите минути, а понякога и часове, са трудни

Ето някои съвети и трикове, които ще ни помогнат да се събуждаме усмихнати. Или както казва една любима героиня на Тенси Уилямс от пиесата „Стъклената менажерия” – „Ставай и изгрявай”!

Причина номер едно, която хората изтъкват в свое оправдание, е, че са прекалено изтощени, за да стават рано. Според скорошни изследвания 56% от анкетираните между 25 и 55 години признават, че не си осигуряват достатъчно сън по време на работната седмица. Така че, създайте си среда, благоприятстваща нощния релакс: поддържайте в помещението, в което спите, подходяща температура, приглушена светлина и не докосвайте телевизора, лаптопа и джиесема поне час преди да угасите лампите. И, разбира се, лягайте си в разумен час. Ако ще ставате в 6.30 сутринта, имате нужда да сте в хоризонтално положение не по-късно от 23 часа предишната вечер.

Спрете да ползвате мобилния телефон за събуждане и най-важното - откажете се от опцията „дрямка”. Според лекарите използването на този бутон е равносилно на удар с чук по главата, който сами си нанасяме. Дори джиесемът да е в другия край на стаята, ще ни отнеме само няколко секунди, за да го настроим в режим „дрямка” и пак да се върнем между завивките. И когато алармата се включи отново 5, 8 или 10 минути по-късно, ние ще сме в началото на съвсем нов цикъл сън, което е

най-лошият начин да се събудим

Организмът ни ще се намира в онова гроги състояние, което експертите наричат „сънна инерция”, и може да ни отнеме няколко часа да се отърсим от него. Наистина ли искаме да си го причиним?!

Излезте навън, колкото се може по-бързо. Ранното събуждане не е свързано само с будилника, а най-вече с пренастройването на вътрешния часовник на нашето тяло. За да стане това по-безболезнено, трябва очите ни да гледат светлината на утрото. Ето защо се облечете бързо и изпийте първата си чаша кафе на балкона или на двора. Ако имате възможност, направете лека разходка или гимнастика навън. Сутрешните тренировки вливат много енергия и подобряват настроението, а ефектът от тях трае 12 часа, така че заради приятното усещане скоро и сами ще поискаме да ставаме по-рано...

Подгответе каквото можете от предната вечер. Част от онова, което прави сутринта трудна, е изпълняването на някои рутинни дейности, които обикновено не са забавни или поне не са такива, ако ги извършваме, притиснати от цъкащия часовник. Затова може да си приготвим от предната вечер една-две комбинации от подходящи за деня дрехи, да си стъкмим закуска или да пакетираме обяда си, ако си носим храна в офиса.

Използвайте сутринта, за да се насладите на нещо забавно или вдъхновяващо. Пуснете любимата си музика, почетете страница от интересна книга, хвърлете поглед на любимо тв предаване.

Простете си. Отстъпленията от добрите намерения са неизбежни, така че не се обвинявайте за онези сутрини, в които се поддавате на изкушението на уютното, топло легло за по-дълго. Макар повечето специалисти по съня да изтъкват важността на принципа да ставаме в един и същ час и през уикенда, за да затвърдим промяната в навиците, други разрешават в събота и неделя да се поспи до по-късно – дори с 4 или 5 часа повече. Това няма да ни попречи пак да станем рано в понеделник.

Експериментирайте с различни варианти, за да откриете какво ще „работи” най-добре при вас.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.