iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тийнеджърките, които консумират ябълки, банани и грозде, са с по-малък риск от рак на гърдата по-късно

Тийнеджърките, които консумират ябълки, банани и грозде, са с по-малък риск от рак на гърдата по-късно 05_1463200114

Тийнейджърките, които консумират много плодове, са с по-малък риск от рак на гърдата по-късно през живота си. Това сочат резултатите от ново изследване.

Изследвана е консумацията на ябълки, банани и грозде в тийнейджърска възраст и станало ясно, че рискът от рак на гърдата намалява с 25 процента,ако сме консумирали по три порции.

Портокали и къдраво зеле изграждат известна защита, но пиенето на плодови сокове няма никакъв благотворен ефект, отбелязват учените.

"Става въпрос за първото изследване, което разкрива, че консумацията на много плодове в тийнейджърска възраст, може да намали риска от рак на гърдата - заяви ръководителката на екипа Мериам Фарвид. „Но тъй като то е базирано върху наблюдения, не може да се говори за причинно-следствена връзка, а единствено за връзка между консумацията на плодове и риска от рак на гърдата."

Изследването обхванало над 90 000 жени на възраст между 27 и 44 години, които през 1991 г. попълнили въпросници за хранителния си режим. През 1998 г. над 44 000 от жените участвали във второ изследване, в чиито рамки трябвало да си припомнят какви плодове са консумирали в тийнейджърска възраст. Изследването продължило през 4 години. Състоянието им, свързано с евентуалния риск от рак на гърдата, било следено на всеки две години и резултатът бил, че над 3200 жени били засегнати от рак на гърдата. Информация за хранителните навици в тийнейджърска възраст имало за около 1350 от тях.

От друго изследване се разбира, че жените, които изпиват по-големи количества алкохол, са с по-висок риск от рак на гърдата, макар че е възможно за тях рискът от сърдечни болести да е по-малък. Учени заключили, че за жените, чиято консумация на алкохол била увеличена с две питиета, рискът от рак на гърдата нараснал с 30 на сто. Същевременно жените с увеличена консумация на алкохол били с 20 на сто по-малък риск от сърдечни болести в сравнение с другите участничките.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.