iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тийнеджъри измислиха нов начин за кражба на дрехи

Тийнеджъри измислиха нов начин за кражба на дрехи 06_1465011385

Тийнейджъри крадат дрехи благодарение на стар харддиск от компютър, като устройството, на което се съхранява паметта, е съставено от два мощни магнита. Благодарение на тях хлапетата безпроблемно премахват здраво закопчаните „аларми“. Пластмасовите уреди се защипват за дрехите и се махат едва на касата със специално устройство. Идеята е някой да не се облече с нещо, което не е платил, и да излезе с него. Счупването му на ръка е почти невъзможно, а в много от тях има и капсули с боя, които боядисват както дрехата, така и ръцете на крадеца. За разлика от плата обаче по кожата остават трайни следи, които не се премахват дори с обилно измиване със сапун. Затова младежите са измислили нов метод, почерпан най-вероятно от интернет. Мощните магнити от харддиска безпроблемно разкопчават здраво хванатата аларма. Така крадците спокойно обличат дрехата и излизат с нея напълно незабелязано. Според данни от собственици на големи магазини за дрехи в моловете загубите им са за хиляди левове всеки месец. Осъдени тийнейджъри обаче няма. Повечето от заловените са непълнолетни, а кражбата им не се квалифицира като тежък случай. Съгласилите се да върнат задигнатото пък дори не попадат в полицейския бюлетин.

За разлика от хлапетата обаче има много изпипани по-възрастни крадци. Полицията е заловила общо 368 такива през 2015 година, с които вече се е заела и прокуратурата. 120 са осъдени, а един е оправдан. Наказанието е година затвор до просто 300 лева глоба. При останалите делата продължават. От МВР отчитат спад при този вид престъпления. Спад обаче има и в разкриваемостта им.

„Много хора искат по този начин да изкарат лесни пари. Кражбата от магазин или аптека не е нещо толкова сложно. Още повече че бутиците не инвестират в добра охранителна техника. На всички изходи на по-големите магазини има устройства, които засичат немаркираните стоки или тези, на които са сложени аларми. Когато уредите обаче са само за сплашване те не вършат почти никаква работа. По наши данни повечето от тях са точно такива – бутафорни“, обясниха пред „Монитор“ от полицията. Друг проблем с охранителната техника бил, че често не всички баркодове на артикулите са въведени в системата. Така по-евтините продукти, дори не маркирани на касата, могат да се изнесат необезпокоявано.

От полицията засекли и нов метод, с който да е заобиколят уж работещите охранителни устройства. Крадците се облепвали с готварско алуминиево фолио, което заглушавало сигнала от уреда.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.