iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Температурите ще паднат до минус 10 градуса

Температурите ще паднат до минус 10 градуса 11_1448809131

Слънцето стопи първия сняг, който се появи на места в страната, но въпреки това метеоролозите са категорични, че ни чака люта зима със снежна бяла Коледа, като последният месец от годината ще ни дари със студове от минус 10 градуса, които обаче понякога ще се превръщат в бяла зимна приказка, в която термометърът показва 14 градуса. Това прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ).

Колкото до валежите, те предвиждат на места да се изсипе до 60 литра на квадрат, а в планините и до 120 литра. "В началото на месеца температурите слабо ще се повишат, но постепенно ще се усили вятърът от североизток и с него ще започне да нахлува студен въздух.

Към средата на първото десетдневие температурите ще станат близки и дори малко по-ниски от обичайните. През последните дни от периода валежите ще спрат", допълват специалистите.

По думите им за щастие на малки и големи около Коледа ще завали сняг и празникът ще дойде в бяла пелена. "Астрономическата зима ще започне на 22 декември в 1 часа и 3 минути", допълват още те.

В последния ден на ноември ще е студено, но още по обяд ще започне чаканото затопляне и температурите ще са между 9 и 14 градуса.
Въпреки изненадващото затопляне, дъждовете и снеговете, които само подсказаха какъв сезон е навън, създадоха много неприятности.

Съществува опасност от падащи камъни на територията на област Смолян, заради валежите през последните дни, предупредиха от пътното управление в града. В нощта срещу неделя е получен сигнал за паднали камъни между Девин и Широка лъка, но те вече са разчистени.

По пътя Малка Арда – Баните пък има активизирало се свлачище и движението се осъществява в едната пътна лента. Продължават ремонтните дейности по направление Смилян – разклона за село Вълчан. Обходният маршрут е Фатово – Рудозем – Бяла река и обратно, допълват от пътната агенция в града.

В събота друго свлачище затвори за няколко часа пътя от село Чифлик към хижа "Хайдушка песен" в Троянския балкан, където бяха блокирани 15 туристи.

През последните дни най-много дъжд се изсипа в Кърджали - 35 л./кв. м. На почетната стълбица след него се наредиха Силистра и Бургас с 15 л./кв.м. и Шумен с 12 л./ кв., а в Монтана можеха да се похвалят дори с 1 см снежна покривка.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.