iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Течният сапун храна за бактериите

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Течният сапун за миене  на ръце, не само че не премахва бактериите, но даже ги подхранва. Американски учени открили, че използването на течен сапун за виене на ръцете значително увеличава риска от заразяване с инфекциозни заболявания.

Екип от изследователи от университета в Охайо направи съвместно проучване с експерти от университета в Монтана и университета на Аризона.

Резултатите показват, че ползата от течния сапун далеч не е толкова голяма, колкото се смяташе досега. Той може да бъде източник на бактерии и потенциална заплаха за здравето на организма, категорични са специалистите.

Причината - течният сапун винаги е в някаква опаковка, от която или се изстисква, или се изпомпва. Именно тази опаковка е източник на множество бактерии, които непрестанно се увеличават - всеки, който мие ръцете си, оставя нови зарази по нея. А всеки следващ залепва по ръцете към своите и нови бактерии от опаковката на сапуна.

Американските изследователи са направили анализ на хигиената в тоалетните на 14 средни училища. Учениците са били помолени да си измият ръцете с течен сапун, а след това учените са анализирали бактериите по ръцете на доброволците.

Оказало се, че броят на т. нар. отрицателни микроорганизми по повърхността на ръцете им се увеличил средно 26 пъти.

Редактор: Стояна Здравкова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.