iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тази нощ е пикът на падащите звезди

Тази нощ е пикът на падащите звезди 08_1439360183

Стотици българи ще хванат гората тази вечер, за да намерят по-тъмно място далеч от светлините на големите градове и по този начин те ще се насладят на падащите звезди. Максимумът на метеоритния дъжд на персеидите ще е в нощта на 12 срещу 13 август.

Според астронома Жереми Вобайон на 12 август Земята ще премине само на 80 000 км от пътя на кометата. На теория това би трябвало да означава повишена активност на персеидите от 60 звезди в час. В историята на персеидите обаче е имало активност до 200 и дори 500 метеора на час.

Тази година максималният поток съвпада с новолунието, когато Луната със своята светлина няма да пречи на наблюденията. Затова най-добре е да се намери по-тъмен участък в небето встрани от съзвездието Персей и да се наблюдава. От България това означава да гледаме на североизток. Не забравяйте, че на сутринта изгарящите частици от кометата Суифт-Тътъл са най-много, припомнят астрономи. Обяснението е повече от просто - тази част от Земята, където скоро ще настъпи утро, се намира по-напред спрямо орбиталното движение и там падат повече метеори.

Най-доволни от природния феномен ще са хилядите нашенци, които са избрали планината за лятната си почивка. В момента Родопите например са пълни с хиляди нашенци. Мнозина от тях се стягат да се изтеглят извън селата, за да могат да се насладят максимално на гледката.

Кометата Суифт-Тътъл е открита през далечната 1862 г. Всеки път, когато тя минава край Слънцето, част от нея се разпада. Когато пък Земята мине през облака от разпаднали се частици, те отиват в плътните слоеве и изгарят като отделят светлина, обясни за "Стандарт" зам.-шефът на обсерваторията на Рожен доктор Никола Петров.

Според него незнанието на по-старите поколения за характера на персеидите е водело до различни вярвания в свръхестествени сили. Оттогава е останало вярването, че ако си пожелаете нещо, докато гледате падаща звезда, то ще се сбъдне.

В Западна Европа "падащите звезди" са известни като "Сълзите на св. Лаврентий", понеже нощта на максимума на персеидите съвпада с празника на светеца.

Ще гледаме по 100 горящи дири в час

Ангел Манев, асистент в Институт за космически изследвания и технологии на БАН

- Какво представляват падащите персеиди?
- В космическото пространство има области, в които се намират много твърди остатъци от разпадането на планети, спътници, има области пълни с т.нар. космически камъни и песъчинки с малки размери, остатъци от комети. Такава област се е образувала от опашката на кометата Суифт-Тътъл в област, видима от Земята около съзвездието Персей. Всяка година от около 17 юли до 24 август Земята преминава през шелф от праховите частици от тази комета. Когато и малки твърди частици навлязат в земната атмосфера, те се загряват вследствие на триенето си с земните газове. Те изгарят над земната повърхност на височини около 100 км. Видимо това изгаряне се наблюдава от Земята като светла диря, която се появява внезапно и след секунди изчезва.

- Кога ще е техният пик?
- Максимумът на потока "падащи звезди" можем да очакваме в нощта на 12 срещу 13-ти август. Тогава на небето ще се появяват по около 100 светли дири в час. Явлението ще може да се наблюдава с невъоръжено око. И в другите нощи до 24-25 август ще има "падащи звезди" в съзвездието Персей но те няма да са толкова много.

- Някои смятат, че звездопадът може да предизвика главоболие, вярно ли е това и можем ли да очакваме друг дискомфорт?
- Науката до момента не е доказало безспорно, че съществува връзка между количеството падащи звезди и физиологични процеси, свързани с човека. Главоболието може да бъде предизвикано вследствие на други космически фактори като слънчева или геомагнитна активност, а също и вследствие на семейни конфликти.

- Може ли и как може да бъде заснето подобно явления от наблюдаващите любители?
- Да, възможно е с любителски телескопи, фотоапарати. Но не очаквайте такива красиви снимки, каквито можете да "свалите" от Интернет. Красивите снимки обикновено се получават, като се използват големи професионални телескопи и когато е играл "Фотошоп".

Българово с обсерватория за ден

Любителите астрономи в Българово ще могат да наблюдават небесните тела и падащите звезди в открита обсерватория. Инициативата е на кметството в града и на Тракийско дружество "Екзарх Йосиф". Всеки, който иска да научи нещо повече за Слънчевата система и за галактиките, може да се включи в организираното наблюдение на звездите, което ще се състои днес от 21 ч. Организаторите са осигурили професионални телескопи, а астрономи ще разказват интересни факти за Космоса. Сборният пункт ще бъде пред сградата на кметството в Българово, след което групата ще се изкачи към височините над града.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.