iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Св. Иван Рилски пази граала в невидим храм

Перник снимка: за хората и събитията - св. Иван Рилски и цар Петър

"Свети Иван Рилски е много строг светец. За разлика от другите, когато ти се яви, кръвта ти замръзва. При него няма пет-шест, трябва да слушаш и да изпълняваш мигновено заръките му. Помага, но в замяна иска праведност." Тези думи принадлежат на един жител от Югозападна България - Ангел Рафаилов. Той е известен с това, че строи храм в село Смочево, намиращо се в подножието на Рилския манастир. Човекът от години гради църква по видения и сънонапътствия от Небесата. Дали че в тоя край е бродил светецът закрилник на България, но именно на тукашните хора той се явява в целия си образ. Утре, 19 октомври, православната църква чества неговия празник.

Повече от 1000 години след смъртта на най-големия чудотворец, живял в България, неговата личност остава обвита в мистерия. За светеца се знае, че е роден в село Скрино, намиращо се в Дупнишка околия. Според една догадка зад личността му се крие вторият син на цар Симеон Велики - Иван (Йоан). Една непопулярна версия реди още, че заради аскетския си живот по хралупи и пещери бъдещият светец е изповядвал богомилската ценностна система.

Виждал през времето

"Какъв е бил, само той си знае. Грях е да се предполага за сили и явления, които ние не разбираме. Свети Иван е имал виждане 100 000 година назад и напред във времето. За него време и пространство просто не са съществували. Можел е да бъде на 3 места едновременно", пали се Любчо Караджов от Бобошево. Като смочевския праведник Ангел и той има способността да вижда и да чува светеца, който се пада негов земляк. През X век свети Иван е бродил между Фролош, Пастух, Скрино и Бобошево, където навремето имало голямо духовно средище.
Бившият машинист сподели, че на младини е бил спасен от него. "Бях към 10-годишен, когато се разболях от бронхопневмония. Намирах се в болницата. Усещах как животът гаснеше в мен. В треската се събудих и видях снагата на белобрад старец с дълга мантия, коленичил до леглото ми и се моли. След няколко дни се оправих. По-късно видях иконата му и го разпознах - това беше самият Иван Рилски", кръсти се бобошевецът, който има дарбата да говори не само с българските, но и с руските светци. Описва свети Йоан на външен вид като "иконата му, която се намира в Руската църква в София". Според житието на светеца пастирът Иван се отдал на пост и молитва в пещера над Скрино и тогава в него влязъл Светият Дух. Към 25-годишен постъпил в манастира "Св. Димитър". Оттам обаче нещо го накарало да тръгне в посока на китното село Смочево и днешния град Рила. "Според преданията оттам са го гонили чорбаджиите, защото ги е плашел със своите дарби. Имал е силата на света Петка да ходи по вода.  Владеел е стихиите - за секунди на 100 км разстояние е успявал да влияе", разкрива Караджов, пред който светецът се явил неведнъж и дваж.

Майстор на стихиите

В историческите предания наистина съществуват доста податки за неземните сили на Иван Рилски. През 1821 г. турски низами със свирепа чета идват от Дупница и се курдисват в манастира. Подочули за несметните богатства в него, те решили да го подпалят и да го плячкосат. Драснали няколко факли, но се извил силен вятър и ги угасил. На втори опит завалял проливен дъжд, който пак осуетил пъкления им замисъл. През нощта обаче св. Иван се явил, но не насън, а наяве на главатаря и го заплашил с игуменския си светещ жезъл, символ на духовната мощ. На заранта душманите се изнизали без много шум.

Храмът на Соломон

"Свети Иван е много силен.  Бобошевецът издаде още, че от светеца е научил, че православните царе на България и всички светци се намират погребани в таен храм около Рилския манастир. Родният свети граал обаче се пазел от Рилския пустинник, но скоро щял да ни се разкрие. "Това място пази голяма сила и когато българинът е готов да използва мощта му, ще ни се даде къде е", кълне се Караджов.
В житието на св. Иван Рилски се казва, че българският цар Петър I му идва на крака, за да се срещне с него. Той приел плодовете, но не и златото, което държавният глава му предложил. "Светецът не взима царското злато, защото в него е имало реликви, които сме заграбили от Византия. Те пък от своя страна са ги плячкосали от Ерусалим. Част от реликвите са от храма на Соломон", развива версията си говорещият със светците. Някои иманяри и до днес търсят светия граал по склоновете на Рила планина.

Автор: Любомир Старидолски

 

 

Мощите му даряват здраве, кърпата окрилява войската

Чудесата на светеца са безчет. Мощите му и днес лекуват рак, менингит, перитонит, дори детски паралич, даряват с реч неми, със зрение слепи. Дете от Северна България счупило бедрената кост на крака си, състоянието му било тежко. Решили да го заведат до Рилския манастир. Качили се и до пещерата на светеца, известна като провиралката. Според преданието, който мине оттам, е безгрешен. Детето успяло да мине през тесния процеп и хвърлило патериците - започнало да тича надолу по планинския склон към манастира.

Служители в храма разказват за поредното чудо. "Дядо от Силистра доведе в края на август внучето си - пет-шестгодишно русо хлапенце. Само то му останало, клетото. Родителите му загинали при катастрофа. Домиля ми, като видях невръстния страдалец - не може да си стъпи на крачетата. Поставиха го пред мощите на свети Иван. Престоя безмълвно близо час. И изведнъж - о-оо, чудо! Момченцето започна да пристъпя, залита, но проходи, милото" - свидетелствала леля Мария.

Преди светецът да се роди, майка му е имала знамение. Тя видяла нещо, което избродирала върху една кърпичка, която светецът носил през целия си 70-годишен земен път. Според изследователите му, между които и смоленският епископ Нестор, върху кърпичката е бил символът за сътворението на света.
Слабоизвестен факт е, че през XVI век монаси взимат дясната ръка на светеца и я носят в Русия като подарък на Иван Грозни, за да ни освободи от турско робство. Когато пристигат обаче, заварват владетеля починал. Монасите се молили цяла вечер. По едно време Рилският чудотворец се явява във видение и осветява 150-хилядна руска армия само с едно движение на кърпичката си. Именно братушките три столетия след това освобождават България.

Много са чудесата с нетленната Йоанова десница в Русия. Оттатък Черно море даже се основава град на неговото име - Рилск, в област Курск. Мощите обаче изчезват безследно по времето на безбожника Сталин. В Рилския манастир от мощите му днес се показва лявата ръка. Памуче от нея носи щастие и дарява с неземна благодат.

Политиците да четат завета му

Георги Чараклиев, svetimesta.com

"Даннте за чудесата на рилския пустинник, с които и аз разполагам, са наистина много. Но по-важно е посланието, което ни е оставил с начина си на живот", коментира Георги Чараклиев, основател на най-големия български портал за тайни и явни български храмове svetimesta.com. Той даде за пример завета на чудотвореца и една мисъл, която звучи повече от актуално в днешната предизборна обстановка. "Свети Иван е казвал така: "Онзи, койко иска да бъде пръв сред вас, нека бъде слуга на всички." Основният смисъл е да запазим душите си от гордостта и покварата на сребролюбивата змия", добавя Чараклиев, който се слави като търсач номер 1 у нас на забравените български храмове и оброчища.

Източник: Стандарт

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.