iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Строят напорен резервоар между Мещица и Витановци

Строят напорен резервоар между Мещица и Витановци 09_1411555907

От няколко дни между Мещица и Витановци се строи напорен резервоар, който ще помогне на водата от язовир “Студена” да достига до високите части на двете села. Така жителите им няма да страдат в летните горещини от липса на питейна вода. От него ще се ползват и хората в Радина чешма.

Заслугата това да се случи е на кмета на село Мещица Деян Станимиров и е с активното съдействие на Станислав Владимиров – Станката, в качеството му на народен представител и на бившия областен управител арх. Михаил Михайлов. Резултатът е налице: държавата е заделила близо 500 000 лева за изграждане на резервоара, който ще бъде завършен за два месеца.

Станислав Владимиров, кметът на Мещица и арх. Михайлов бяха на мястото, където ще бъде разположено съоръжението – на хълма между Мещица и Витановци.

Проектът е направен още през 2008 година, но така и не е изпълнен, каза управникът на Мещица Деян Станимиров.

“Довеждащата вода от язовир “Студена” захранва Мещица, Витановци и кв. Радина чешма. В горещите дни на лятото обаче помпите качват директно водата и тя е недостатъчна за високите части на селото. Затова бе наложително изграждането на напорния резервоар, който ще облекчи работата на помпите и ще задоволи нуждите на всички жители. Съоръжението ще е 500 кубика и се предвижда да бъде готово до 15 ноември тази година”, каза Станимиров.

“Това е един от жизнено-важните проекти, с който се ангажирахме с арх. Михаил Михайлов. Досега не е подсигурявано финансиране за него, но кметът на Мещица със своята упоритост ни убеди, че това е основен приоритет, за който да лобираме пред централната изпълнителна власт”, коментира бившият народен представител Станислав Владимиров.

“Тъй като се търсеше проект, който да бъде финансиран и извършен в тази година, аз поисках от всички кметове да дадат готовите си проекти, за да бъдат представени за финансиране в министерството. Радвам се, че в случая избраха да финансират този и въпреки че това е резервоар, той е много важен. При липсата му помпите, доставящи вода се натоварват максимално и след това, заради високото налягане, има повреди по водопровода. Този резервоар успокоява цялата система и дава възможност да се пълни нощно време, когато няма потребление на вода. А през деня това количество вода ще стига по естествен гравитационен път да населението”, обясни арх. Михаил Михайлов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.