iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Стресът на работа може да ни причини тумор

Стресът на работа може да ни причини тумор 11_1447250389

Стресовите ситуации по време на работа са една от причините за образуването на невроендокринни тумори, като това каза Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ).

По думите й психохигиената е изключително важна при превенцията от разболяване, като допълни, че българите, страдащи от този рядък тумор, са често работещи хора в активна възраст.

Точна статистика на заболелите от невроендокринни тумори няма, тъй като в момента се изработва регистър. Според данни от проучване на Международния алианс за невроендокринни тумори през 2014 г. 5 на всеки 100 000 души получават диагнозата, като над 5 години са били необходими на страдащите от страшната болест да разберат от какво точно са болни, тъй като самото заболяване се развива бавно.

Поради общите симптоми до 80% от заболелите разбират истината на късен етап, когато вече имат метастази. Често у пациента се регистрират симптоми на обикновена настинка, хронична кашлица, дори повтарящи се кожни обриви и парене зад гръдната кост. Грешно симптомите се бъркат с тези на гастрита, показва още проучването.

Лекарите съветват при наблюдаване на повтарящи се упорито общи симптоми да се потърсят повече мнения от специалисти.

„Когато чуеш конски копита, преди да си видял животното, не бъди сигурен, че е кон, защото може да се окаже зебра”, казва още Адърска по повод символа на заболяването, зебрата Нети.

Според специалистите, за да се предпазим от вредния стрес като евентуален причинител на рака, трябва сами да положим усилия. Така човек е сам на себе си помощник в борбата с всекидневното напрежение.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.