iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Стратегии за справяне със стреса

Стратегии за справяне със стреса 06_1465964887

Стресът е навсякъде около нас, но има начини да се справим дори и с него, като тези 7 стратегии са бързи, лесно-приложими, обосновани от науката и могат да се извършват на бюрото. Можем да се борим със стреса още в зародиш.

1. Пийте чай

Веднага станете и си направете чаша билков чай. Има няколко причини, защо това ще Ви дестресира. Самото ставане дава кратка почивка на организма от действието, което го напряга. Освен това науката е доказала, че топлите напитки комбинирани с лайка, мента или ечемик понижават стреса веднага. Най-интересното
обаче е, че топлината от чашата, в която е чаят ще Ви накара да се държите по-топло с околните. Това е особено полезно, ако те са източниците на стрес.

2. Движете се

Не просто да се местите от едно място до друга, а да спортувате, да се разтягате или да танцувате. Дори гоненето на метрото или на трамвая рано сутрин унищожава стреса. Физическото натоварване може да помогне с напрежението и притеснението в душевното Ви здраве.

3. Малки животинки

Учените твърдят, че грижата за малко животинче като кученце, коте или птичка, намаляват кръвното налягане. Учени също смятат, че каквато и да е връзката между стресирания и животинчето, то тази връзка намалява тревогата - гледане на клипчета за котки увеличава продуктивността. Ако сте предвидливи бихте си създали папка на компютъра, в която да поставите най-сладките снимки на дребни животинки и да разглеждате тази папка, когато стресът Ви дойде в повече.

4. Дишане

Когато организмът се чувства стресиран и нервен, нервната система си представя, че нещо Ви гони и тялото се приготвя да бяга. Напрегнатите мускули, високият пулс и накъсаното и бързо дишане са резултат от желанието на нервната система да „помогне“. Но тази система може да бъде „хакната“. На първо време се почувствайте удобно. След това си поемете възможно най-дълбоко въздух. Задръжте за няколко секунди и повторете. Ако дишате спокойно за около 30 секунди или минута, то тялото Ви ще осъзнае, че няма опасност. Пулсът ще се уравновеси и ще се почувствате дестресирани.

5. Създайте нещо

Не трябва да сте поет или художник. Драскането върху тетрадка или връзването на шал редуцират стреса веднага. Невролози обясняват това явление с факта, че мозъкът не може да прави много неща едновременно и докато е зает да създава нещо, то не му остава време да се притеснява.

6. Гледайте детски

Може и да не са детски – важното е да се смеете. Гледайте глупави комедии или се срещнете със забавен приятел. Смехът е полезен – доставя повече кислород на тялото, изключва сензорите за стрес и кара положителни и радостни хормони да прииждат в организма. Смехът, както и псуването, дори има ефект на обезболяващо.

7. Излезте навън

Природата е изключителен приятел в борбата със стреса. Разходката на чист въздух или седенето на пейка (без телефон) намалява нивата на хормона кортизол, който е отговорен за напрежението и притеснението, и Ви вдъхновява да се чувствате по-пълноценно и по-добре. Само пет минутки прекарани навън са изключително ползотворни.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.