iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Странни диети измъчват хората, които се подлагат на вталяване

Странни диети измъчват хората, които се подлагат на вталяване 11_1448900283

"Затворническа" диета с хляб и вода, "коледен" режим с наденички за вталяване или пък система за отслабване с лют пипер - хората се подлагат на какви ли не мъчения, за да изглеждат като холивудските знаменитости. Всъщност екстравагантните диети не са нищо ново, като откакто рубенсовият тип красавици вече не са актуални, жените по света спазват всевъзможни диети, целящи намаляване на килограмите. Някои от тях са повече от абсурдни, като например памучната. Идеята й е да се яде памук вместо храна.

Всъщност пионер в категорията "странни хранителни режими" е биологът Томас Шорт, който през далечната 1727 г. пише трактат, озаглавен "За причините и последиците от пълнотата". В текста си той заявява категорично, че според него хората с наднормено тегло живеят главно в близост до блата. Томас достига до извода, че за да избегнат трупането на излишни килограми, хората трябва да избират места с по-сух климат и в никакъв случай езерни или блатисти райони.

Въпреки че е типичен англичанин, Лорд Байрон обаче имал съвсем друг начин за вталяване. През 20-те години на 19-и век той се подлагал на популярната и до днес оцетна диета. За да прочисти тялото си, поетът всекидневно изпивал големи количества оцет и вода, което впоследствие водело до повръщане и диария. Така той изглеждал блед и слаб, което според него допринасяло за аристократичния му вид.

Оцет и лук

Доста след тежките опити за отслабване на Байрон се появила и диетата "Сдъвчи и изплюй". Неин официален създател е Хорас Флетчер. През 1903 г. той става популярен с твърдението си, че е успял да свали 18 килограма, като просто дъвчел продължително храната си, а след това я плюел. Според теорията му тялото може да набави всички необходими вещества само чрез слюнката.

За някои храни той имал точни указания за предъвкване. Лукът например трябвало да се дъвче поне 700 пъти.

Сред най-комичните системи за отслабване е и цигарената диета. През 1925 г. няколко американски компании за тютюн започват рекламна стратегия, целяща да убеди потребителите, че пушенето може да бъде полезно за здравето. Потискайки апетита, цигарите ви държат настрана от сладките неща, от които пълнеете, споделят рекламистите отпреди 90 години.

Само мръвка

Популярната и днес палеодиета, или хранителният режим на пещерния човек, също се появила горе-долу по това време. През 1928 г. арктическият изследовател Вилхялмур Стефансон прекарал известно време в северноамериканската тундра. Той останал изключително впечатлен от доброто здраве на местните жители, които ядели само месо и риба и почти никакви плодове или зеленчуци. След като се връща в цивилизацията, Стефансон решава да популяризира диетата с мръвка като изключително полезна и бореща се с наднорменото тегло.

Явно обаче системата му за вталяване не сработила, защото през 1958 г. изключителна популярност добили диетите с глисти. Това е вероятно най-отвратителният начин за отслабване, измислян някога. Поглъщането на малките червейчета, който живеят в хранителния тракт и стомаха с цел сваляне на килограми, било много популярна практика през 50-те. След като отслабнели, "пациентите" били подлагани на контратерапия - пиели специални хапчета, които убивали глистите.

Медикаментите обаче били ужасно силни и дразнели неимоверно стомаха, ето защо диетата с червейчетата нямала много последователи.

Сън и въздух

Едно десетилетие след това - през 60-те, дебеланковците достигнали до далеч по-хуманен и лесен начин за отслабване - чрез дрямка. Това било времето, в което голяма популярност добила диетата на "Спящата красавица". Теорията е елементарна - няма как да се яде, докато се спи. Затова някои изключително "иновативно" мислещи специалисти обяснили на хората с наднормено тегло, че когато огладнеят, трябва да се затварят в спалнята и да спят. Така можели да пропускат закуските и вечерите, но пък щели да се наспиват отлично. През 80-те пък популярност добила диетата с дишане. На практика хранителният режим не включва нищо друго освен въздух. Последователите на диетата вярвали, че ако хората успеят да постигнат най-чиста хармония със заобикалящия ги свят, повече няма да имат нужда нито от храна и вода, нито от каквато и да е почивка или сън. Едно е сигурно - диетата с въздух действа безотказно, но идеята много напомня на историята с магарето на Настрадин Ходжа. Той точно го научил да не яде и то взело, че умряло.

В края на 20-и век пък добиха популярност очилата за отслабване. Според теорията за цветовете червеното и жълтото стимулират апетита и затова често биват използвани в рекламите на големите вериги закусвални. Учените обаче са установили, че синият цвят потиска апетита и прави храната непривлекателна. Затова в Азия създадоха специални "очила за отслабване", чиито сини стъкла правят манджата да изглежда неапетитна и студена.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.