iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ставите показват дали ще вали

Ставите показват дали ще вали 04_1460012154

Два-три дни преди температурите да паднат, да завали или да задуха северен вятър, ставите се обаждат, като въртят, болят, сковават се и предсказват, че ще завали дъжд, и показват номерата си най-често през април и май, когато започват пролетните валежи, а времето се променя всяка седмица.

Сигналите усещат най-вече по-възрастните хора и тези със заболявания на опорно-двигателния апарат - ревматизъм и ревматоиден артрит. Болките са особено неприятни сутрин, утихват едва след раздвижване, но не напълно. Възпалените стави са чувствителни дори към най-слабото движение на барометъра. За изявата на болки допринася възпаление дори от обща простуда. Най-много болят тези от тях, които са дегенерирали или са с артроза. Обикновено това е свързано с износване на хрущялите и поддържащия апарат – лигаменти и залавните места на мускулите. Например в гръбнака всички елементи на така нареченият сегмент, включващ 2 прешлена, свързващите ги диск и ставички и поддържащият апарат са подложени на едно и също натоварване. Затова, когато имаме дископатия заедно с диска страдат и малките ставички на гръбнака. Именно те са отговорни за чувството на скованост, най-силно изразено сутрин преди да се раздвижим. Най-често болят тези от тях, които са най-натоварени. За да ги предпазим, не бива да качваме излишни килограми, защото наред с другите усложнения те могат да остареят преждевременно и необратимо.

Обикновено се засягат големите стави на краката – колене, глезени и тазобедрена става, както и ниските отдели на гръбнака. Възпалението е пусков механизъм за появата на болката. Пренатоварването на рамото при продължителната ,абота на компютър с мишката, както и практикуване на спортове като волейбол, хандбал, бокс също са фактор за увреждане.

Физиотерапевтите препоръчват на тези, които работят с компютър, да свалят клавиатурата на нивото на бюрото, китките трябва да падат отгоре свободно, без напрежение. Столът в офиса трябва да е достатъчно висок. На всеки час работа седнали се полагат 15 минути разходка или раздвижване из офиса. Спортът и сутрешната гимнастика са основни в борбата с износването на ставите. Те обаче не всякога са достатъчни. Тогава на помощ идват хранителните добавки, които се купуват без рецепта от аптеките. Ефектът от тях е отличен.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.