iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Средният българин е над 43 години

Средният българин е над 43 години 06_1434973308

Средният българин си има свой образ, като той е на 43,2 г., със средно образование, заплата от 882 лв. и живее в град, в собствено жилище.

Това каза в интервю за БТА председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

По думите му средната възраст на българите е доста висока дори средноевропейски мащаб. Според статистическите данни българинът живее средно около 71 години за мъжете и 78 за жените.

"Надявам се, че след 70 години наследниците ни да живеят с 15 години повече", допълни Цветарски.

Шефът на НСИ обобщи образа на средния българин така:

Той е със средно образование, но с тенденция да го повишава към висше. Живее в едно домакинство със среден брой хора - 2,4 или в едно домакинство има по-малко от едно и половина деца. Получава заплата от 882 лева и тя е 54 на сто от дохода на домакинството му. Той и неговото домакинство изразходва почти половината (49,9 на сто) от дохода си основно за храна и безалкохолни напитки и поддръжка на дома. За здравеопазване делът е 5,2 на сто. Средният българин работи главно в сферата на услугите, защото 63 на сто от заетите са в този сектор. Той живее в град в собствено жилище.

Цветарски каза още, че има изненадващ ръст на населението в област Кърджали за миналата година. По думите му това са симптоми на изборна миграция.

"Както в цялата страна, така и в Област Кърджали естественият прираст е отрицателен - малко над две на хиляда, а миграционният прираст е 12 на хиляда в рамките на една година. Прилича на сериозен взрив, който засега е трудно обясним на фона на останалото развитие на този район. Може би се заражда ново явление и е възможно една от причините за това явление да е изборна миграция", допълни председателят на НСИ.

Цветарски уточни, че след 9 месеца ще има по-точни предварителни данни за 2014 година.

Източник: dnes.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.