iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спортувайте, полезно е за здравето

Спортувайте, полезно е за здравето 05_1431671479

Вероятността да имат по-нисък риск от смърт за възрастните мъже, които се занимават по 30 минути с физическа активност, шест дни в седмицата, е с 40-процента по-нисък в сравнение с излежаващите се на дивана, зяпащи телевизия и хрупащи чипс техни връстници, съобщиха учени.

За мъжете от тази възрастова група, дори малко редовни упражнения - независимо от интензивността – са толкова полезни, колкото е отказването от пушенето, казват те.

Доказателства за това дава продължително изследване, направено в Норвегия и наречено "Изследването от Осло" (Oslo Study).

Лекари са прегледали хиляди мъже, родени между 1923 г. и 1932 г., които са в добро общо здраве и са дали доброволно информация за начина си на живот и физическата си активност.

Инициативата стартира в края на 1972 и началото на 1973 година и първоначално обхваща близо 15 хиляди мъже, информира БГНЕС.

През 2000 г. изследването се повтаря в същата група, от която са живи 12 700 души. От тях 5700 не са били в състояние или не са искали да продължат участието си в изследването. До 2011 г. смъртта е намалила групата на малко под 3600 души.

Изследователите са проследили въздействието на редовните физически упражнения в периода 2000-2011 г., когато доброволците са били на възраст на около седемдесетте или осемдесетте.

"Намаляване на смъртността с 40% е свързано с използване на част от времето (30 минути, шест дни от седмицата), независимо от това дали дейността е била лека или сериозна", посочва изследването.

Сред тези, които са извършвали енергични физически упражнения, определяни като усилени тренировки по няколко пъти на седмица - продължителността на живота е с около пет години повече, отколкото сред тези, които са водили заседнал начин на живот.

Проучването, водено от професор Ингар Холме, (Norwegian School of Sports Sciences), е публикувано в електронното издание на британския вестник Sports Medicine (Спортна медицина).

Доброволците, които са участвали в проучването, след рестартирането му през 2000 г., са били най-здравите оцелели от първоначалната група, която потенциално е дала по-неточни данни.

Но дори и когато това се взема под внимание, ползите от редовните упражнения са ясни, съобщават авторите.

"На физическата активност трябва да бъде дадена същата степен на значимост за общественото здраве в напреднала възраст, както на тютюнопушенето", казват изследователите.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.