iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спасиха отровен от гъби мъж

Спасиха отровен от гъби мъж 07_1436877037

Спасители от специализирания отряд на пожарната в Горна Оряховица носили на гръб близо 20 километра 35-годишен мъж през непристъпни пущинаци, за да го откарат в болница. Мъжът от Русе, който от известно време живеел с приятелката си в златаришкото Средно село, ял отровна гъба при дълъг излет в Златаришкия Балкан и бил изпаднал в безпомощно състояние.

6-часовата спасителна операция приключила успешно и натровеният лежи в реанимацията на търновската болница.

Сигналът за изпадналия в беда Момчил бил получен около 15 часа в понеделник на спешния тел.112. Приятелката му потърсила помощ след sms от него, че е ял гъба, която приличала на манатарка, но явно се е оказала отровен двойник. Чувствал се много зле и не можел да стои на крака. Намирал се на скала в тайнствената местност, известна като Лунната долина, на границата между областите Велико Търново и Търговище.

Незабавно към Средно село потеглил екип на "Спешна помощ", четирима спасители с два високопроходими автомобила, както и началникът на група "Оперативен център" Станко Лазов.

С помощта на кметския наместник на Средно село и познати на Момчил спасителите успели да локализират мястото. Оказало се, че то е на близо 20 километра навътре в гъста гора, в своеобразен каньон. За да се стигне до него, трябвало да се преодолеят наклони с денивелация от над 200 метра. Първоначално спасителите навлезли в гората с високопроходимите машини, но впоследствие теренът станал толкова пресечен, че се наложило да продължат пеш.

Открили Момчил, който бил в безпомощно състояние и едва се държал в съзнание. Бил силно обезводнен и настоятелно молел за вода, но спасителите само намокрили устните му, за да не започне да повръща и да се дехидратира още повече. Носили го последователно на гръб с километри наред, преди да успеят да стигнат до линейката. Едва около 21 ч вечерта, след изтощителен преход мъжът бил приет в болницата.

Той е стабилизиран и има добри изгледи за успешно възстановяване, казаха от реанимацията.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.