iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Смяната на времето увеличава инфарктите

Смяната на времето увеличава инфарктите 03_1427805138

През първите 2-3 дни след преминаването към лятно часово време се увеличават инфарктите с между 10 и 12%. Това съобщи вчера кардиологът доц. Сотир Марчев.

„Ние сме едно недоспало общество и когато на тези хора им вземеш още един час сън, става наистина опасно за здравето им”, обясни специалистът пред Нова тв.

Той предупреди още, че заради смяната на времето катастрофите също нарастват с поне една десета през първите дни. И призова родителите да не пускат децата си сами по улиците. Според лекаря хората трябва да вземат превантивни мерки за подобни тежки дни, особено в понеделниците след преминаването към лятно време.

Доц. Сотир Марчев посочи, че изследванията в САЩ показвали по-голям негативен ефект върху кардиосистемите на хората и ръстът на инфарктите при смяната на времето зад Океана бил двоен в сравнение с ЕС – 25%.

Експертът обясни, че един от аргументите на ЕС за запазването на лятното часово време е, че броят на сърдечните удари или на автомобилните инциденти по това време на годината е по-нисък заради шофирането по светло. Това обаче не е така в първите дни след промяната. Според доц. Сотир Марчев за сметка на това наесен инфарктите намаляват, защото хората спят един час повече.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.