iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Смути ни помага да изчистим токсините от организма

Смути ни помага да изчистим токсините от организма 01_1421415705

Най-новата диета е тази със смути. С нея сваляме до 7 килограма и чистим организма посредством пасирани плодове и зеленчуци.

В средата на януари проблемът с излишните килограми, натрупани по празниците, изглежда сякаш нерешим. Много от хората с тлъстинки около талията се доверяват на уж чудодейни режими, благодарение на които за броени дни се свалят по 7-8 килограма, че и отгоре. Тези диети обаче са, меко казано, неефективни, а според американски и европейски специалисти около 95 процента от хората, които гладуват, за да отслабнат, после възстановяват предишното си тегло.

Възниква въпросът как да се вталим и резултатът да е траен? Отговорът идва с новата книга на Джей Джей Смит „Зелени смути рецепти” ( изд. "Софтпрес" ). Бестселърът на Amazon и „Ню Йорк таймс” пропагандира една отдавна известна истина - че трябва да се хапват главно зеленчуци, по-малко плодове и никакви, ама никакви рафинирани храни.

Специалният режим на Джей Джей Смит, специалист по здравословно хранене, е създаден, за да помогне на организма да изхвърли натрупаните шлаки и свободни радикали.

Прочистването със зелени смутита е 10-дневен режим за детоксикация, който е изграден на основата на зеленолистни зеленчуци, плодове и вода. Тези питателни нектари са засищащи и здравословни и ще ги пиете с с наслада, казва Джей Джей Смит. Той обяснява, че след приключването на прочистващия режим пациентите му се радват на бистър ум, здрав сън, повишена енергичност, намаляване на теглото от 4 до 7 килограма, по-добро храносмилане и по-редки пориви на глад.

Пълнеем заради токсините в организма

За пълнеенето помагат много фактори, но най-пренебрегваният от тях е голямото количество отрови, които се трупат в организма. Когато тялото е препълнено с токсични вещества, то се опитва с всички сили да ги изхвърли. Това е добре, но проблемът е, че не му остава енергия да преработва и складира на правилните места енергията, която получаваме от храната. Затова организмът я пакетира по възможно най-лесния начин – в мастните депа.

Казано накратко, традиционните диети често нямат ефект, защото не помагат токсичните отпадъци в тялото да бъдат изхвърлени, казва Джей Джей Смит в новата си книга.

Сурови съставки

Всички съставки, които американският специалист препоръчва да се слагат в лечебните му смутита, са сурови, следователно и по-хранителни. Според Джей Джей високите температури, които се ползват при готвенето на храната, убиват полезните й съставки.

Зелените смутита обаче съдържат листа на различни растения и снабдяват организма с много хлорофил. Неговата структура пък е много сходна с тази на хемоглобина в човешката кръв, става ясно от новата книга на американския автор. Пиенето на зелени смутита много прилича на пречистващо преливане на кръв, обяснява Смит.

Гъстите нектари, които се приготвят в блендер, са полезни и за храносмилателната система. Те могат само за 10 дни да ни отърват от тлъстото коремче и не на последно място – пречистват тялото, като детоксикират организма и помагат на черния дроб да започне да работи по-добре. Когато не се тъпчем с излишни количества рафинирана храна, организмът има свободно време и енергия за извършването на някои „спешни ремонти”, смята американецът.

Приятен вкус

Много хора първоначално са скептично настроени към смутитата. Щом ги опитат обаче, споделят, че са с приятен вкус. Тайната е в това, че обикновено над зеленчуковата надделява плодовата нотка.

Освен това смутито е идеален заместител на дългото хранене - отличен начин за здравословно бързо хапване. За приготвянето на една доза са нужни не повече от 5 минути – време, което включва измиването на плодовете и листата и миксирането им с вода в блендера. След това смутито се изпива и с вечерята е приключено – приготвена и хапната за минути.

Зелени листа за тънка талия

Зелените листенца на глухарчето, които се подават напролет, марулята, руколата, магданозът, листенцата от цвекло или ряпа – всички те са идеални за приготвяне на вълшебните зелени смутита на Джей Джей Смит.

Ето и някои от най-полезните листа, които можете да добавяте към лечебните нектари.

Маруля

Марулята е популярна за салата още в древен Египет. Тя съдържа незаменими аминокиселини и витамини. Най-тъмнозелените листа на салатата имат най-висока хранителна стойност.

Спанак

Спанакът има мек вкус и добавен в смути, не нагарча, както повечето листни зеленчуци. Тъмнозелените му листа са истинска бомба от омега 3 мастни киселини, смята Джей Джей Смит. Освен това в любимата храна на Попай моряка се съдържат много витамини А, С, Е и К.

Рукола

Руколата е отличен източник на фолиева киселина, както и на витамин А, С и К. Тя подсилва костната и нервната система и има свеж вкус.

Три вълшебни рецепти

В своята книга „Зелени смути рецепти” Смит предлага на читателите си десетдневен режим, като за всеки ден има отделно предложение и комбинация от зеленчуци и плодове. Ето една от най-вкусните рецепти.

Ананас и спанак

Съставки: 2 ч.ч. пресен спанак, 2 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нарязан на парченца ананас, 2 ч.ч. нарязани на парченца праскови, 2 банана, едно пакетче стевия, 2 с.л. смляно ленено семе.

Начин на приготвяне: Сложете в блендера спанака и водата и пуснете пасатора, докато се получи зелена смес, подобна на сок. След това добавете останалите съставки. Блендирайте, докато смутито стане кремообразно.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.