iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Скоро ще пращат хора на Марс

Скоро ще пращат хора на Марс 10_1444653019

Преди дни стана ясно, че НАСА планира да изпрати хора на Марс през следващите десетилетия. Това съобщава британският в. „Индипендънт”.

Създаването на „земни колонии” на Червената планета ще бъде крайната точка на години изследвания, въпреки че това би могло да стане чак след 2030 година.

"НАСА е по-близо до изпращането на американски астронавти до Марс, отколкото когато и да е в нашата история. Публикуваме допълнителни подробности за полета ни до Червената планета и затова в какво фокусираме всички наши усилия в подкрепа на тази цел. През следващите седмици, ще обсъдя плана ни с членове на Конгреса, както и нашите частни и международни партньори, много от които ще присъстват на Международния конгрес по астронавтика през следващата седмица." Това посочва ръководителят на НАСА Чарлз Болдън на сайта на агенцията.

Новата програма на НАСА за изследване на Марс има три основни момента: "Подкрепа от Земята", "Изпитателен полигон", "Независимост от Земята".

"Подкрепа от Земята"

Първата част вече се прилага на борда на Международната космическа станция, където инженери, астронавти и космонавти тренират за дълъг престой и живот в космоса. Станцията ще продължи да работи най-малко до 2024 г.

Международната космическа станция обикаля само на 400 км от повърхността на Земята. Роботизирани товарни кораби докарват редовно всичко необходимо за астронавтите, които могат да се върнат Земята в рамките на няколко часа при необходимост. Пионерите на Марс ще трябва да са много по-независими и това ще е следващата стъпка в плана на НАСА.

"Изпитателен полигон"

Втората част ще се реализира през тази година и през следващото десетилетие, когато НАСА ще се постарае да придобие опит в дълбокия космос в серия от мисии до Луната. Тогава ще завърши разработката на кораба Orion, с който астронавтите отново ще посетят Луната, ще поживеят на нейна орбита няколко седмици или месеци в специален модул.

Корабът Orion и тежката ракета SLS ще бъдат използвани през 2025 г. за проекта Asteroid Redirect Mission-ARM. Роботизирана сонда с усъвършенстван слънчево-електрически двигател, който НАСА разглежда като ключова технология за теглене на големи товари до Марс, ще изтегли близкопрелитащ до Земята астероид на окололунна орбита, където може да бъде посетен от астронавти в бъдеще.

Първият полет на Orion и SLS ще се проведе през 2018 г., когато тежката ракета ще изведе бъдещия марсиански кораб на едноседмична безпилотна обиколка около Луната.

"Независимост от Земята"

След 2025 година НАСА със съдействието на международните си партньори ще започне подготвка за кацане на Марс. За този етап ще помогне не само опита от предишните две части на програмата, но и информацията, която ще се събира от марсоходите Opportunity и Curiosity, орбиталните апарати: Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) и MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution).

НАСА планира да разработи и въведе в експлоатация йонно-слънчеви двигатели, които имат ниска тяга, но висока ефективност и икономичност.

НАСА обмисля два варианта за кацане на Марс - възможен е директен полет от Земята до Марс, а също и да се спре на една от луните на Червената планета, Фобос и Деймос, където астронавтите да изградят временна база. Компактни източници на енергия и 3D-печат за базата на Марс или неговите луни вече се разработват и тестват на МКС.

Неясна част от плановете на НАСА е изпращането до Марс на шести по ред марсоход наследник на Curiosity с кодово име "Марс-2020". Ако това се случи, НАСА ще провери системата за кацане на тежки товари с тегло около 20 тона, които ще бъдат необходими за изграждане на постоянна база на повърхността на Червената планета.

Наскоро завърши първият етап от конкурса на НАСА за 3D принтирани къщи с използването на технологии, които позволяват употребата на местни ресурси за производство на кислород, гориво, вода и строителни материали.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.