iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Силата на ръкостискането сочи риска от инфаркт

Силата на ръкостискането сочи риска от инфаркт 05_1431694866

По здравината на ръкостискането може да се предскаже риска от инфаркт. Това пише британското медицинско списание "Лансет", като силата на ръкостискането може да се използва като лесен и евтин тест за оценяване на риска от сърдечно-съдови заболявания, смята ученият Дарил Леонг от университета в Хамилтън, Канада, който ръководи изследването.

Проучването е проведено сред 140 000 хора на възраст между 35 и 70 години в 17 различни страни. Те са били тествани със специален апарат, измерващ силата, с която стискат ръка. Те са били проследени през следващите 4 години и на база на резултатите учените изчислили корелацията между силата на ръката и заболеваемостта от различни болести като диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания или преждевременна смърт.

Установено е, че такава връзка има, и то сравнително голяма. Оказва се, че тестът е много по-достоверен отколкото кръвното налягане. Интересно е също, че тази връзка съществува дори като се вземат предвид и други класически фактори като възраст и консумация на цигари или алкохол.

Бастун за незрящи разпознава човешки лица

Скромният бял бастун помага на незрящите хора да се ориентират от времето на Втората световна война. Сега тази стара технология е обновена, пише Popular Science. Студенти от Бирмингамския университет са разработили бастун с вграден софтуер за лицево разпознаване, който дава възможност на незрящите да разпознаят приятел или член на семейството си от разстояние десет метра.

В бастуна XploR има SD карта, заредена със снимки на хора, които собственикът му познава. Камера сканира лицата, които се появяват в зрителния й обхват и ги сравнява с базата данни от фотографии в SD картата. Когато се открие съответствие бастунът започва да вибрира и се свързва посредством Bluetooth със звуково устройство, прикачено към ухото. Устройството дава на незрящия указания за посоката с помощта на вграден GPS.

Бастунът все още не е достъпен за широка употреба, тъй като създателите му смятат да проведат допълнителни тестове и да оптимизират функционирането му, като го направят както по-лек, така и по-лесен за използване. Това не е първият опит за модернизиране на белия бастун. Наскоро учени от Арканзаския университет разработиха бастун, който дава напътствия при заобикаляне на препятствия посредством звукови инструкции, предавани чрез Bluetooth.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.