iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще отопляват социални домове край Лом с животински отпадъци

Ще отопляват социални домове край Лом с животински отпадъци 06_1465532160

Социални домове край Лом ще бъдат отоплявани през зимата с топлинна енергия от биоцентрала, която преработва животински отпадъци и биомаса, като проектът е разработен от община Лом и е финансиран по програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия” на Европейското икономическо пространство.

С отпуснатите 596 616 лева ще бъдат реконструирани отоплителните инсталиции на два дома в крайдунавското село Добридол, където живеят 75 възрастни хора. Досега двете сгради са се отоплявали с нафта.

След ремонта топлината за пенсионерите ще подава биоцентрала, изградена край кравекомплекса на бизнесмена Димитър Зоров. Инсталацията преработва по 240 т биоотпадъци на денонощие и произвежда 1,5 мегаватчаса ел енергия. Според експерти разходите за отопление на домовете след реконструкцията ще паднат наполовина.

В рамките на проекта нова парна инсталация, която ще работи с дървени пелети, ще бъде изградена и в сградата на община Лом. Чрез използването на екоизточниците ще се спести и изпускането на 172 тона серен двуокис в атмосферата. Проектът за екоотоплението ще приключи до април 2017 г.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.