iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще облагат месото с данък срещу глобалното затопляне

Ще облагат месото с данък срещу глобалното затопляне 11_1448377623

Производството на говеждо и агнешко месо е най-вредното за околната среда, като месото трябва да се облага с данък, за да се противодейства на глобалното затопляне. Това предлага Кралският институт за международни отношения „Чатам хаус“.

От мозъчния тръст посочват, че говедовъдството допринася за глобалното затопляне чрез емисиите на метан, които се отделят от храносмилателната система на кравите. Затова от тинк-танка предлагат постъпленията от данъка да се използват за субсидиране на алтернативи, които вредят в по-малка степен на околната среда, като плодове, зеленчуци и соевото сирене тофу.

Според „Чатам хаус” новият налог в размер на 2,50 евро на килограм говеждо може да намали консумацията на месо с 14 процента.

От института допълват, че животновъдният сектор е "почти напълно пренебрегван" в усилията за справяне с климатичните промени въпреки факта, че индустрията е отговорна за около 15 на сто от парниковите емисии по света - същото съотношение като на преките емисии от автомобили, самолети, влакове и кораби, взети заедно.

От „Чатъм хаус” призоваха още да се ограничи количеството месо, сервирано в болници и училища.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.